Ma dől el, utakra vonulnak-e a tejtermelők

agrarszektor.hu
Válságegyeztetés a Földművelésügyi Minisztériumban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Földművelésügyi Minisztériumba (FM) szervezett mai egyeztetésektől teszik függővé a tejtermelők, tartanak-e demonstrációkat a fokozódó importveszély miatt. A prognózisok szerint az uniós tagországokban most nagy mennyiségű tejtermék-készlet kerülhet piacra, amely dömpingáron jelenhet meg a magyar boltokban is. A hazai tejtermelők attól tartanak, hogy a belföldi tejfelvásárlási árak drasztikusan eshetnek.

Kijelölték a tejtermelők a felelős személyeket tegnapi egyeztetésükön egy esetleges tejpiaci demonstráció megszervezéséhez, de a megmozdulásokról egyelőre nem hoztak konkrét döntést - közölte az agrarszektor.hu-val Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A gazdálkodók egyetértettek abban, hogy szükségessé válhat a határozottabb fellépés, de ezt attól tették függővé, milyen eredményeket hoz az FM-be szervezett ma délutáni tárgyalás, amelyen a tárca képviselői mellett a feldolgozók és a kereskedők vesznek részt.

A termelői aggodalmakat az növeli, hogy a prognózisok szerint a közeljövőben nagy mennyiségű tejtermék-készlet kerülhet az uniós piacra. E tételek alapvetően az év első felében halmozódtak fel, amikor az egész EU-ban tejtúltermelés alakult ki. Most viszont - derül ki a magyar piaci értékelésekből - az azonnali (spot) üzletkötéseknél már látszanak annak jelei, hogy újra normalizálódhat a piac, ezért az uniós tejágazati szereplők várhatóan meglévő készleteik gyors "kisöprése" mellett döntenek, akár veszteségek bevállalásával is.

Ennek következménye az lehet, hogy egyes - elsősorban német, cseh, szlovák, lengyel és holland - tejtermékek dömpingáron jelennek meg a magyar piacon, ez pedig a hazai tejfelvásárlási árak drasztikus eséséhez vezethet. A terméktanács a 2014. április 1. és 2015. március 31. közötti úgynevezett kvótaév második negyedévére kilogrammonként 101 forintos tejfelvásárlási alapárat határozott meg, de egyes félelmek szerint a tényleges hazai átvételi árak akár 80 forintra is csökkenhetnek, ha a dömpingáras importtermékek valóban a magyar piacra jutnak.

A mai egyeztetésen a terméktanács ötpontos javaslatcsomagot ad majd át a kereskedőknek - mondta Lukács László. Az importtal szembeni lépések között szerepel, hogy az üzletláncok korlátozzák a tejtermék-behozatalt, ne alkalmazzanak dömpingárakat, beszerzéseiknél a magyar termékeket részesítsék előnyben, közvetlenül hazai feldolgozóktól vásároljanak és magyar tejtermékekkel akciózzanak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?