Sok árulkodó jelből jön rá a NAV, ki csalja el az áfát

agrarszektor.hu
Számos körülmény miatt következtethet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arra, hogy egy-egy vállalkozás áfacsalásban lehet érintett. A gazdasági nyomozásokban alkalmazott új trendek a kereskedelmi lánc bármely szereplőjével szemben érvényesíthetők. Az áfacsalásokkal kapcsolatos vizsgálatok a vállalkozások szempontjából óriási kockázatot jelenthetnek, és akár a cégek piaci létét is veszélybe sodorhatják. Az élelmiszergazdaságban éves szinten 300 milliárd forintra becsülik az áfacsalások mértékét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az adóhatóság több körülmény vizsgálatakor is arra a következtetésre juthat, hogy az ellenőrzött adózónak tudnia kellett volna a beszállítója (vagy a beszállítójának beszállítója) által elkövetett áfacsalásról - állapította meg Farkas Gábor, a PwC Magyarország Kft. adótanácsadási üzletágának vezető menedzsere a K&H Bank Agrár Klubjában. Ilyen "jel" lehet például, ha vezetői szinten személyi "összefonódások" tapasztalhatók a vizsgált cég és beszállítója között, vagy a beszállító nem rendelkezik "megfelelő személyi és tárgyi körülményekkel" (például egy kereskedést végző társaságnak nincs saját raktára). További körülmény lehet, ha a megrendelések nem írásban, hanem telefonon történtek, illetve az ügyletek ellenértékét készpénzben, külföldi devizában egyenlítették ki, vagy újonnan alapított cégek vesznek részt az adásvételben.

A gazdasági nyomozásokban alkalmazott új trendek a kereskedelmi lánc bármely szereplőjével szemben érvényesíthetők - hívta fel a figyelmet Kelemen Dániel, a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal ügyvédje. Ilyenek lehetnek a rajtaütésszerű helyszíni ellenőrzések, az elektronikus adathordozón tárolt adatok (számítógépek, szerverek, stb.) lefoglalása, a titkos adatgyűjtés (például telefonok lehallgatása, e-mailek monitorozása), a nem döntéshozó munkavállalók kihallgatása és esetenként meggyanúsítása, vagy a vezető tisztségviselők elleni vádemelés. Így alapvető fontosságú tisztában lenni azzal, mely esetekben és milyen terjedelemben áll, állhat fenn az adott cég, illetve cégvezetők felelőssége - tette hozzá a szakember.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az utóbbi időszak élelmiszerpiaci áfacsökkentéseinek, illetve a fordított áfa bevezetésének egyik fő motivációja az volt, hogy az ágazatban uniós szinten magas - évi mintegy 300 milliárd forintra becsült - áfacsalások számottevően csökkenjenek - mondta Tresó István, a K&H Agrárüzletág vezetője. A mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatoknál azonban továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy a cégek tudtuk nélkül adócsalás áldozataivá válnak. Különösen igaz lehet ez folyamatos kereskedelemnél, illetve akkor, ha a vállalkozások sok fajta, egyedileg nem azonosítható és hosszú idejű tárolásra alkalmas termékekkel foglalkoznak.

Tresó István szerint óriási kockázatot jelent a cégek és a finanszírozó pénzintézetek szempontjából egyaránt, hogy ezekre az esetekre jellemzően csak a NAV ellenőrzéseken derül fény. Egy nagyobb vizsgálat ugyanis a jelentős anyagi veszteség mellett komoly, akár több hónapig is elhúzódó fennakadást okozhat a napi működésben, és akár a cég piaci létét is veszélybe sodorhatja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?