Mezőgazdasági beruházások: egyre kevesebb a bővítés

MTI
Támogatások nélkül is fejlesztette gazdaságát az elmúlt évben a magyar agrárvállalkozók kétharmada, harmaduk pedig tovább növeli a beruházásokra fordított összeget idén. Kapacitásbővítés helyett azonban inkább a modernizációra koncentrálnak a mezőgazdaságban, sok gazdálkodó nyit ugyanis a precíziós technológia elemei felé.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Óvatos optimizmus uralkodik a mezőgazdaságban, ami leginkább az erős beruházási hajlandóságban mutatkozik meg - derül ki a Budapest Bank Agrár Gazdasági Indexéből. A felmérés szerint a kapacitásbővítés helyett inkább a modernizációra koncentrálhatnak a mezőgazdaságban, 42 százalék tervezi ugyanis, hogy elkezdi használni vagy tovább bővíti a már alkalmazott precíziós technológiai elemeket. Így lehetőséget teremthetnek a fiatal munkaerő bevonzására is.

A kutatásban megkérdezettek 67 százaléka hajtott végre beruházást tavaly, ami a két évvel korábbihoz képest 17 százalékpontos emelkedést jelent. Az 500 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező gazdaságok közül közel 90 százalék kezdett valamilyen fejlesztésbe, ugyanakkor 80 százalékos beruházási aktivitást mértek a vegyes gazdaságokban és az 500 állatnál többet tartó vállalkozásoknál. A felmérés szerint technológia fejlesztést 64 százalékban terveznek a gazdálkodók, közel kétszer annyian, mint két évvel ezelőtt.

A tavalyi eredményekhez képest nőtt a bankhitel vagy lízing segítségével megvalósuló beruházások aránya. A fejlesztéseket 60 százalékban saját, 30 százalékban banki forrásból hajtják végre a vállalkozások. A bankhitelek arányát a finanszírozási mixben az agrárcégek 20 százaléka növelné a következő 12 hónapban, lízingfinanszírozást pedig 15 százalékkal többen vennének igénybe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?