4 milliárd eurónyi friss tőkét talált a perekkel szorongatott Bayer

agrarszektor.hu
A kockázati tőke tényleg kockázatosnak bizonyult, de csak a befektetők számára. A Bayer jól jött ki az ügyletből, mert így váratlanul 4 milliárd eurónyi friss tőkéhez jutott - írja a handelsblatt.com. Múlt pénteken az új részvényeseknek - kényszerűen - az aktuális értéknél jóval magasabb árat kellett fizetniük a vegyipari cég papírjaiért. Soha jobbkor nem jöhetett volna ez a 4 milliárdos összeg a perekkel szorongatott cégóriás számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Három évvel ezelőtt a részvényesek még bizakodva tekintettek az amerikai rivális, a Monsanto felvásárlására. Akkoriban egy Bayer-kötvény 90 eurót ért, és néhány hónap alatt több mint 30 százalékot drágult. Csakhogy azóta minden megváltozott. A német Bayer részvényeiért már csak 70 eurót adnak, ami annak köszönhető, hogy a Monsanto totális gyomirtójának "valószínűleg" rákkeltő hatása miatt időközben 42.700 pert indítottak a vegyipari konszern ellen. Hogyan lehetséges, hogy ennek ellenére képes volt az elmúlt pénteken újabb részvényesekre szert tenni?  Méghozzá nem is akármilyen árfolyamon: 80,15 eurót fizettek a részvényeiért.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Olvasson bele a programra és regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!

Ezt egy három évvel ezelőtti speciális kötvénykibocsátás tette lehetővé. A Bayer akkoriban ún. kötelezően beváltandó kötvényeket dobott a piacra 4 milliárd euró értékben. Azóta sem akadt rá példa, hogy ekkora összegben bocsássanak ki ilyen papírokat a tőzsdén. Az ilyen jellegű értékpapírokért a lejártukkor nem pénzben, hanem részvényben fizet a kibocsátó. A befektetők ilyenkor abban reménykednek, hogy a cég értéke töretlenül nőni fog, ezek a befektetési jegyek ráadásul évente garantáltan 5,625 százalékot fialtak, ami sok befektetőt vonzott Európa alacsony kamatozású régióiból. A papírok lejártak, a tulajdonosaik pedig az előre rögzített áron jutottak újabb részvényekhez.

A vállalkozás saját tőkéje a részvények névértékével növekedett, ami 4 milliárd euró, a befektetők pedig darabonként 80,15 eurós árat fizettek a most nagyjából 70 eurót érő papírokért. Vagyis a részvények tényleges értékénél 14 százalékkal drágábban jutottak a befektetési jegyekhez. A Bayer maga sem számított rá, hogy így fognak alakulni a dolgok, de ha tudatos volt a vészforgatókönyv, akkor bevált.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?