Döntött a hatóság: szakszerű felhasználás mellett nem rákkeltő a glifozát

Döntött a hatóság: szakszerű felhasználás mellett nem rákkeltő a glifozát

agrarszektor.hu
Glifozáttal etetni egy patkányt, nem ugyanaz, mint egy traktor fülkéjéből irányítani a permetezést a megadott dózissal - vélekednek a világ ellenőrző hatóságai, szemben a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökséggel és az amerikai bíróságokkal. Ha csak a tényeket nézzük, a glifozát nem rákkeltő, mondta ki most ismét az amerikai környezetvédelmi hivatal, és ezzel alapvetően befolyásolja a Bayer-perek kimenetelét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az utolsó 10 év tapasztalatait összegezve az EPA arra jutott, hogy a glifozáttartalmú Roundup gyomirtó szakszerű használat mellett  nem lehet rákkeltő - tudósít a handelsblatt.com. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) döntése létfontosságú a Bayer-perek kimenetele szempontjából. Mint arról december végén beszámoltunk, az EPA közbelépése nyomán komoly esély nyílt rá, hogy korábbi elítélő döntésüket felülvizsgálják az amerikai bíróságok.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanis ellentétben három bírósági ítélettel az EPA továbbra sem tartja rákkeltő hatásúnak a totális gyomirtó hatóanyagát. A döntést múlt hét pénteken hozták nyilvánosságra. A Bayer üdvözölte a határozatot, hozzátéve, hogy a döntés a szakértők többségének egybehangzó véleményét tükrözi. Az EPA szava kulcsfontosságú a perek kimenetele szempontjából, ugyanis még mindig nem dőlt el, hogy a Bayer mennyi pénzzel vásárolhatja ki magát az összes felmerülő igény alól. A kártérítési ügyek száma pedig már eléri a 42700-at. Az amerikai kormány és az EPA döntése azt jelzi, hogy a hivatal álláspontját az érzelmi vitákkal terhelt közvélemény nem befolyásolja.


A Bayer 2018 nyarán vette át az amerikai Monsantót 60 milliárd dollárért, és az első perek még ebben az évben elkezdődtek. Az első hármat elvesztette a vegyipari vállalat, ekkor beindult a perlavina. A világcég már csak abba beleroppant volna, ha az első néhány ügyben megítélt összeget ki kell fizetnie, ezért fellebbezett. Év végén váratlanul segítséget kapott az amerikai kormánytól, amelyik egy ún. amicus-beadvánnyal hívta fel a bíróság figyelmét arra, hogy tévedhet.

A glifozát kálváriája 2015-ben kezdődött, amikor a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) az anyagot "valószínűleg rákkeltő hatásúnak" minősítette. Véleményét glifozáttal "etetett" állatokkal végzett kísérletekre alapozta - írja farminguk.com. Az EPA azonban abból indul ki, hogy szakszerű felhasználás mellett mekkora az esélye annak, hogy az emberi szervezetet károsodás érje. Ez alapján nemcsak az EPA, hanem a világ többi szakmai ügynöksége is védelmébe vette a hatóanyagot: az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA), a német BfR, az ausztrál, kanadai, koreai, új-zélandi és japán szabályozó hatóságok, valamint a FAO/WHO együttes ülése a növényvédőszer-maradványokról (JMPR).

A kanadai hatóság a farminuk.com szerint 20 tudós egybehangzó véleményét így összegezte, miután azok a létező összes glifozáttal kapcsolatos adatot bekérték:

Alapos áttekintést követően a glifozáttal kapcsolatos aggodalmakat tudományos szempontból nem lehetett alátámasztani."
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02