Váratlan fordulat a glifozát perben - Még nyerhet is a Bayer?

agrarszektor.hu
Lehet, hogy csak magát védi, de az amerikai környezetvédelmi hatóság úgy gondolta, jobb, ha beáll a glifozát mögé. Az EPA ugyanis korábban semmi kivetnivalót nem talált a gyomirtóval kapcsolatban, mivel véleménye szerint szakszerű használat mellett annak nincs az emberi egészségre káros hatása. Nehezen indokolható az is, hogy ha bűnös a forgalmazó, akkor miért csökkentette a bíró 80 millió dollárról 25-re a büntetést?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hétvégén vált ismertté, hogy amerikai hatóságok beállnak a Bayer mögé a gyomirtóval kapcsolatos eljárásokban, ami megkönnyítheti a Bayer dolgát a perekben - írja a handelsblatt.com. A Bayer részvényei emelkedni kezdtek a hír hallatára.

Az USA környezetvédelmi hatósága, az EPA és az amerikai igazságügyi minisztérium egy olyan állásfoglalást nyújtott be a San Francisco-i bíróságon, amelyikben felszólítják a bírákat arra, hogy a Hardeman ügyben hozott döntésüket vizsgálják felül. Ez az az eset, amit márciusban zártak le a Monsanto/Bayerrel szemben. A felperes, Edwin Hardeman azzal vádolta a Monsantót, hogy az általa forgalmazott glifozát alapú gyomirtó miatt lett rákbeteg. A bíróság a vádat igazolva látta, és 80 millió dolláros büntetést szabott ki a vegyipari vállalatra.  Az ügyben eljáró bíró a büntetési összeget később 25 millió dollárra mérsékelte, de az ítéletet nem változtatta meg. Az amerikai hatóságok most éppen erre szóították fel a bírót.


Az EPA és az igazságügyi minisztérium azért tudtak beleszólni a perbe, mert az ügyet egy szövetségi bíróságon tárgyalták. Az EPA szerint az ügyészek figyelmen kívül hagyták a szövetségi környezetvédelmi minisztérium illetékességét az ügyben.

A hivatal álláspontja szerint a Roundup nevű gyomirtó szakszerű felhasználása esetén a hatóanyag nem veszélyezteti az emberi egészséget.

A vádirat lényegi pontja pedig az volt, hogy a Mosanto szándékosan nem tájékoztatta a felhasználókat a használati utasításban arról, hogy a glifozát rákot okozhat. Csakhogy egy ilyen jellegű használati utasításhoz magának az EPÁ-nak is hozzá kellett volna járulnia, ám a hivatal veszélytelennek ítélte a totális gyomirtót.

A Bayer számára nagyon jól jött az amerikai hatóságok beavatkozása, mivel ez hatással lehet a többi per kimenetelére is, ahol a vád ugyanezen az alapon nyugszik. Az ítéletekre valamikor a jövő év folyamán kerül sor. Az elsőként megindított per, Dewayne Johnson esete, már 2020 elején lezárulhat. Ennek kimenetele kulcsfontosságú lesz a Bayer számára, hiszen sikerült az ügyészektől időt kérnie egy méltányos kártérítési összeg kialkudására a felperesekkel. Ha a hatóságok és a vegyipari vállalat ügyesen védi az álláspontját, és jól jön ki az első perből, akkor ez alapvetően befolyásolja a Bayer alkupozícióját. Úgy tűnik, igaz a mondás: aki időt nyer, életet nyer.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?