Koronavírus: megvan, mikor és hogyan végezhetnek áruszállítást a magyar sofőrök

Koronavírus: megvan, mikor és hogyan végezhetnek áruszállítást a magyar sofőrök

agrarszektor.hu
Meghatározta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs az áruszállítást végző sofőrökre vonatkozó előírásokat, amely rendelkezések a mezőgazdasági áruszállításokat is nagyban érintik. Megállapították továbbá azt is, milyen esetekben adható felmentés a sofőröknek a házi karantén alól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az operatív törzs áttekintette, hogyan állhatnak munkába ismételten az áruszállítást végző sofőrök. A rendelkezések a lakosság életének és egészségének megóvását tartják szem előtt úgy, hogy az áruszállítás is folyamatos legyen. Az iránymutatás kitér arra is, milyen esetekben adható felmentés, ha a sofőrök házi karanténba kerülnek.

Az áruszállítás folyamatosságának biztosítása érdekében a Korm. rendelet több rendelkezése kifejezetten a személyszállítás tekintetében tartalmaz korlátozást, és az áruszállítást nem érinti. A lakosság ellátásának biztosításához szükséges áruszállítás folyamatosságának biztosítása érdekében felmerülhet annak indoka, hogy hatósági házi karanténba utalt, de több nap után a fertőzés jeleit nem mutató járművezetők esetében bizonyos feltételekkel sor kerülhessen az ismételt munkába állásra - olvasható a rendeletben. Erre figyelemmel az áruszállítás folyamatos biztosítása érdekében az Operatív Törzs az alábbi döntést hozta:

A magyar állampolgárságú járművezető a hatósági házi karantén kötelező 14 napos tartama alatt abban az esetben vállalhat újra gépkocsivezetői munkát, ha a biztonságos vezetésre képes állapotban lévőnek tartja magát, nem tapasztalja magán a betegség tüneteit, és ezt munkáltatója is így ítéli meg. A járművezető ennek teljesülése esetén is csak abban az esetben hagyhatja el a számára kijelölt hatósági házi karantán helyszínét, ha erről az illetékes járványügyi hatóságot (határozatot hozó járási hivatal) értesíti, és a felrakóhelyről az országot az egyébként tranzit útvonalként kijelölt úton, legfeljebb az azon megjelölt üzemanyagtöltő állomást igénybe véve hagjya el. 

A rendelkezésekről szóló dokumentum innen tölthető le.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?