Már csak néhány napig lehet szankciómentesen beadni az egységes kérelmeket

Már csak néhány napig lehet szankciómentesen beadni az egységes kérelmeket

agrarszektor.hu
Az április 6-án elindult egységeskérelem-beadási időszak az utolsó szakaszához érkezett, ugyanis a május 15-i szankciómentes benyújtási határidőig már csak 10 nap van hátra, ennyi idejük van a lehetőséggel még nem élt gazdálkodóknak a teljes támogatás igénylésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai május 4-ig mintegy 86 ezer kérelem beadásában segítettek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korábbi években a támogatási kérelmek évi mintegy 70%-át a NAK falugazdászai adták be, így a köztestület 2014 óta több mint 1000 milliárd forint forrás megszerzésében segítette a gazdálkodókat, tudhattuk meg a kamara közleményéből. A tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta szokatlan helyzethez, és a - NAK által kezdeményezett jogszabály-változtatásnak köszönhetően - döntően telefonos ügyintézéssel lebonyolított beadások zökkenőmentesen zajlottak. A kamarai falugazdászok május 4-ig összesen 86 194 kérelem beadásában segédkeztek. Ez 8,5 ezerrel haladja meg az elmúlt év azonos időszakában regisztrált számot. Ez annak fényében különösen jelentős növekedés, hogy a koronavírus-járvány miatt a korábban megszokottakhoz képest gyökeresen át kellett alakítani az ügyintézés menetét.

A beadott 86 194 kérelemből 77 426 darabot telefonos eljárással rögzítettek a falugazdászok a Magyar Államkincstár online kérelembeadó felületén. Személyes ügyintézéssel járó kérelembeadásra - előre leegyeztetett időpontban - csak indokolt esetben került sor, május 4-ig összesen 9993 alkalommal történt ilyen. Ezekre az esetekre is felkészülve a kamara számos biztonsági szabályt vezetett be, illetve a falugazdász-irodákat a szigorúbb ügyfélfogadási előírásokhoz igazodva alakította át, egyúttal biztosította az alkalmankénti személyes ügyfélfogadáshoz a megfelelő minőségű és mennyiségű higiéniai feltételeket és fizikai védőeszközöket a falugazdászok és az ügyfelek számára.

Az előző évek adatai alapján május 15-ig összesen - falugazdász-közreműködéssel - mintegy 114 ezer kérelem beadása várható, azaz a hátra lévő 10 napban közel több mint 26 ezer benyújtására lehet még számítani. Ez idő alatt a falugazdászok folyamatosan keresik meg a még el nem ért ügyfeleket. Akik a korábbi években nem vették igénybe a falugazdászok segítségét, de ebben az évben még szeretnék megtenni, azokat a kamara arra kéri, hogy az elkövetkezendő napokban keressék a NAK központi ügyfélszolgálatát a +36 80 900 365 telefonszámon vagy az ugyfelszolgalat@nak.hu címen.

A kamara arra is felhivta az érintettek figyelmét, hogy minden olyan egységes kérelmet, amelyet 2020. május 15-ig benyújtottak, azt szankciómentesen lehet adatváltozás keretében módosítani 2020. június 2-ig. Egyetlen kivétel ez alól a közvetlen állatalapú kérelmek: ezen benyújtott támogatási kérelmek 2020. május 15-e után csak szankció mellett módosíthatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06