Egyszeri támogatást kapnak a magyar élelmiszer-feldolgozók: mától igényelhetik a pénzt

Egyszeri támogatást kapnak a magyar élelmiszer-feldolgozók: mától igényelhetik a pénzt

agrarszektor.hu
Hétfőtől nyújthatják be támogatási kérelmüket a hazai élelmiszer-feldolgozók, a kormány egyszeri támogatásából tevékenységük megerősítése mellett dolgozóik további foglalkoztatását biztosíthatják a cégek - mondta el a Magyar Nemzetnek Zsigó Róbert.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mától nyújthatják be támogatási kérelmüket a hazai élelmiszer-feldolgozók, a kormány egyszeri támogatásából tevékenységük megerősítése mellett dolgozóik további foglalkoztatását biztosíthatják a cégek, mondta el a Magyar Nemzetnek Zsigó Róbert. A döntésről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerint stratégiai jelentősége van annak, hogy egy ország képes-e biztosítani az önálló élelmiszer-ellátást. Az interjú során a Magyar Nemzet megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány is rámutatott arra, hogy az élelmiszeripar minden nemzet életében stratégiai szerepet tölt be. Arra a kérdésre, hogy hogyan állták a sarat magyar feldolgozók a válság idején, Zsigó Róbert elmondta, hogy komoly jelentősége van annak, hogy egy ország képes-e az önellátásra. Az államtitkár szerint nem elég, hogy egy országban az alapanyagot meg tudják termelni, korszerű feldolgozóiparra is szükség van. Ezért emelte stratégiai rangra a kormány az élelmiszeripart és készült el az ágazat fejlesztési stratégiája, a 2010-2020-as fejlesztési ciklusban pedig hozzávetőlegesen 360 milliárd forintnyi forrás jutott el a feldolgozókhoz. A kormány törekvéseit a járványügyi helyzet is visszaigazolta, a vállalkozások pedig bizonyították, hogy a válság idején is kiváló minőségű árukat tudnak gyártani.

Zsigó Róbert a járvány élelmiszeriparra gyakorolt hatásai kapcsán beszélt arról, hogy a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretein belül 25 milliárd forintot különített el az agrárium számára. Ebből nyolcmilliárd forintot fordíthatnak az élelmiszeripar megsegítésére.

A támogatási kérelmeket június 29-től július 12-ig nyújthatják be az érintettek, és foglalkoztatottanként legfeljebb 125 ezer forintot kaphatnak a cégek. Fontos, hogy csak azok igényelhetik a pluszforrást, akik vállalják, hogy az év végéig megtartják a fő tevékenységüket

- mondta Zsigó Róbert

Az államtitkár elmondta azt is, mire fordíthatják ezt az összeget a cégek. Zsigó Róbert szerint nem beruházási vagy fejlesztési támogatásról van szó. Ez egy egyszeri hozzájárulás, amely a meglévő munkahelyek védelmét és a cégek talpra állítását szolgálja. Ebből az összegből a saját vállalkozásukat, tevékenységüket erősíthetik meg az üzemek, a dolgozóikat pedig tovább tudják foglalkoztatni.

Zsigó Róbert beszélt arról, hogy alapvetően azonos feltételek vonatkoznak a kisebb és nagyobb feldolgozókra, de a kormány a 250 fő feletti cégektől azt kéri, hogy a támogatás 10%-ának mértékéig kössenek adományozási szerződést a karitatív tanácsot alkotó szervezetekkel vagy a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel. A kormány ezzel az intézkedéssel is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy azok az emberek, akik a koronavírus miatt elvesztették a munkájukat, más egyéb kormányzati támogatás mellett ebben a formában is segítséget kaphassanak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nemrég lezárult Karanténkutatás elnevezésű felmérése kapcsán az államtitkár elmondta, hogy azt szerették volna látni, hogy milyen változásokat hozott a járvány a vásárlói szokásokban és a fogyasztásban, az eredményeket látva pedig szeretnének felkészültebbek és tapasztaltabbak lenni, ha egy hasonló helyzet érné az országot a jövőben. Az egyik nagyon fontos tanulság az volt, hogy felértékelődött a vásárlók körében a termékek tartóssága és csomagolása. Szintén fontos megállapítása volt a kutatásnak, hogy alaposan visszaesett a vásárlások száma, a legtöbben heti egy alkalommal szerezték be a szükséges hozzávalókat. Sokan elkezdtek otthon főzni, a kosarakba így főként a sütés-főzés alapanyagai kerültek, s mivel jutott idő a menü megtervezésére, ezért a bevásárlás is tudatosabban történt. Ennek köszönhetően az élelmiszer-pazarlás is csökkent a háztartásokban.

A veszélyhelyzet első időszakában történő élelmiszer-felhalmozások kapcsán Zsigó Róbert elmondta, hogy a felmérés idején a lakosságnál átlagosan 36 kilogramm élelmiszer volt. A veszélyhelyzet végéhez érve pedig azt kérték a fogyasztóktól, hogy amire nincs szükségük, azt a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel közösen indított kampány keretében adományozzák el. A kezdeményezésnek köszönhetően országszerte 89 átvételi ponton lehetett leadni az adománynak szánt élelmiszert. Mivel az akció június ­16-án zárult, ezért annak eredményéről még nincsenek pontos számok. Az államtitkár fontosnak tartotta elmondani, hogy elsősorban nem az volt a céljuk, hogy minél több élelmiszer jusson el ezekre a pontokra, sokkal inkább figyelemfelhívásnak szánták az ­akciót

Szeretnénk, ha a fogyasztók minél szélesebb körében elterjedne a tudatos, megtervezett vásárlás

- mondta Zsigó Róbert.

Nemrég jelent meg az élelmiszertörvény módosítása, amely szerint külföldi termékek esetében a forgalmazó, a hazai áruknál pedig a gyártó felel azért, hogy egy azonos márkanevű termék összetétele és minősége ne különbözzön az Európai Unió egyes tagországaiban. Ennek kapcsán Zsigó Róbert beszélt arról, hogy néhány éve derült fény arra - egy magyarországi és egy szlovákiai kutatás eredményeként -, hogy egyes multinacionális élelmiszergyártók más minőségben kínálják termékeiket a kelet-közép-európai blokkban, mint az unió nyugati felében. Bár az Európai Unióban kezdetben tagadták a kettős minőség létezését, később az Európai Bizottság vezetői is elismerték, hogy a gyártók élnek ezzel a módszerrel. Az államtitkár elmondta, hogy számos partnerországgal együtt Magyarországnak sikerült elérnie, hogy bekerüljön a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok közé a kettős minőségű élelmiszerek gyártása. Az új irányelvet pedig a tagállamoknak is át kell ültetniük a hazai jogrendjükbe. Magyarország pedig eleget tett ennek az élelmiszertörvény módosításával, ami viszont még fontosabb, hogy a kormány a teljesítéshez szükséges jogköröket megadta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih), vagyis Magyarországon az élelmiszerlánc-felügyelet megfelelő hatáskört kapott a tisztességtelen gyakorlat elleni fellépéshez.

Zsigó Róbert azt is elmondta, hogy a módosított élelmiszertörvény végrehajtási rendeleteinek kidolgozása még folyamatban van, de a részletszabályok fogják majd tartalmazni a szankciórendszer mellett azokat a kivételeket is, amikor a gyártók eltérhetnek az azonos összetételtől. A cél az, hogy ha a feldolgozó valamilyen oknál fogva más alapanyagokat használ, ezáltal más minőségű terméket kínál a nyugati piacon, mint hazánkban, akkor azt kötelezően jelölnie kelljen majd a terméken. Az államtitkár szankciókról egyelőre csak annyit árult el, hogy a Nébih ezt követően is őrszemként ügyel majd az élelmiszerlánc minden folyamatára, s ha kell, szigorúan fellép a jogsértőkkel szemben. A tisztességtelen gyártókról pedig, ahogy eddig is, a vásárlók is értesülni fognak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?