Koronavírus: kiderült, mennyire tartják be a központi utasításokat a magyar boltok

Koronavírus: kiderült, mennyire tartják be a központi utasításokat a magyar boltok

agrarszektor.hu
Az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium államtitkára is felszólalt. Elmondta, hogy a koronavírus-járvány súlyos feladatok elé állította a magyar élelmiszerlánc szereplőit, a vetőmagoktól kezdve a feldolgozókig. Hozzátette, a biztonságos üzemelés érdekében, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei húsvét előtt ellenőrzéseket tartottak a hazai élelmiszerüzletekben, és habár összességében jól vizsgáztak az áruházláncok, több helyen súlyos hiányosságokat találtak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország élelmiszerbiztonsági rendszere az egyik legjobb és legstabilabb Európában, ezt a Nébih felügyeli, emellett azért is felelnek, hogy biztonságos és minőségi élelmiszerek kerüljenek az asztalokra ilyenkor a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet idején is - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium államtitkára az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy a járvány kezdetén a Nébih weboldalán elindították a koronavírus aloldalt, ahol az élelmiszerlánc szereplői számos tematikus tájékoztatót, és hatósági útmutatót találnak. 

Kiemelte, hogy a hatósági útmutatók mellett a Nébih támogató szemlékkel is segíti a vállalkozások biztonságos üzemelését, habár mint mondta, az ellenőrök ezeken az auditokon alapvetően nem büntetnek, hanem tanácsot adnak a biztonságos üzemelés érdekében. A húsvéti ünnepet megelőzően országszerte 64 véletlenszerűen kiválasztott üzletben jártak a Nébih szakemberei, ahol valamennyi Magyarországon működő áruházlánc sorra került. Az ellenőrzés során alapvetően három területre fókuszáltak: a személyi higiénia szigorú, az új helyzethez igazodó betartására; a csomagolatlan, fogyasztásra kész áruféleségek védelmére és a berendezések, eszközök, felületek tisztán tartására, fertőtlenítésére.

Az elmondható, hogy minden áruházláncban naponta mossák és fertőtlenítik a bevásárlókocsikat, az egységek kétharmadánál szintén naponta többször fertőtlenítik a hűtőket, illetve a különböző használati eszközöket. Zsigó Róbert hangsúlyozta, ugyanakkor az ellenőrzött üzletek 73 százaléka nem gondoskodott kesztyűről, illetve fertőtlenítőről a bejáratoknál. Habár összességében az áruházláncok jól vizsgáztak, és az akció elsődleges célja a segítés volt, a súlyosnak minősített hiányosságoknál, illetve hibás eljárások alkalmazása esetén a Nébih felszólítja az üzemeltetőket a megfelelő feltételek biztosítására. Emellett több üzletláncnál is tapasztalták, hogy a központi utasításokat eltérően értelmezik az egyes egységekben, amiről az üzemeltetők szintén tájékoztatást kapnak.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a hazai szeszfőzdék lehetőséget kaptak arra, hogy a járvány idején átálljanak fertőtlenítő gyártásra. Erre bármelyik üzem jelentkezhet, és a NÉBIH ellenőrzi, hogy alkalmas-e rá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Zsigó Róbert közölte, a koronavírus-járvány miatt a helyi termelők többsége is nehéz helyzetbe került, mert sok helyi piac bezárt, így a termelők nehezen találnak vevőt a termékek eladására. Az Agrárminisztérium és a Nébih ezért elindította az úgynevezett "termelő kereső" felületet, ahova az őstermelők és kistermelők jelentkezhetnek. Az oldalon néhány perces regisztrációt követően megjelennek a termelők adatai, ami alapján a vásárlók megtalálják őket szöveges és térképes formában egyaránt. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?