Több száz milliós támogatást kapott a nagy visontai gabonafeldolgozó

Több száz milliós támogatást kapott a nagy visontai gabonafeldolgozó

agrarszektor.hu
Az Egészségipari Támogatási Program nem pusztán a mostani válsághelyzetre való reagálás, része a kormány gazdaságpolitikai terveinek, amelyek azt célozzák, hogy a magyar gazdaság felkészüljön a járvány utáni helyzetre is - jelentette ki Varga Mihály a program újabb támogatási szerződéseinek aláírási ünnepségén. Az aláíró vállalkozások összesen 2,5 milliárd forintnyi beruházást valósítanak meg, derült ki a Pénzügyminisztérium közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A járványhelyzettel az egészségipar, az ellátáshoz szükséges eszközök és gyógyszerek gyártása stratégiai ágazattá vált, világos tehát, hogy Magyarországnak a saját lábára kell állni az egészségiparban is, jelentette ki Varga Mihály. Ahogy a pénzügyminiszter fogalmazott, azokat a beruházásokat kell támogatni, amelyek erősítik az önállóságot, az önellátást, és a növekedés további forrását jelentik. A tárcavezető kiemelte, hogy a hazai gyártók úgy tudnak csak megerősödni, ha a termékeiknek van piaca is. A kormány ebben is partnere az iparági szereplőknek, nem csupán a járvány elleni védekezés során, hanem akár a külpiacra lépés támogatásakor is.

Varga Mihály hozzátette, hogy a programra most 50 milliárd forintot különítettek el, azonban az újabb pályázók programjait látva ez a keret akár tovább is emelkedhet. A pénzügyminiszter felidézte, hogy a kormány júliusban döntött úgy, hogy a kórházi adósságrendezéssel megkezdett munkát folytatva támogatási programot indít a hazai egészségipar megerősítésére. A pályázatot augusztusban írta ki a Pénzügyminisztérium, az első szerződéseket október elsején írták alá összesen 2,7 milliárd forintnyi támogatásról, amellyel 4 milliárd 220 millió forintos beruházást tudnak megvalósítani. Így a mostani körrel együtt közel 7 milliárd forintnyi egészségipari beruházás indulhat Magyarországon.

A MEDITOP Kft. mostani fejlesztése a vírusfertőzés megelőzéséhez és a betegek kezeléséhez szükséges gyógyszerek előállításához kapcsolódik. A több mint 1,6 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1,5 milliárd forinttal járul hozzá. A Pharmaherb Kft. 407 millió forintos projektjéhez 276 millió forintos támogatás társul az ETP révén. A beruházás megvalósítását követően a társaság olyan technológiával fog rendelkezni, amelynek köszönhetően mind a minőség, mind a kapacitás tekintetében képes lesz kiszolgálni a hazai piaci igényeket, egyúttal erősíti a hazai vállalkozások jelenlétét a tinktúrák piacán. A VIRESOL Kft. Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb búzakeményítő gyára, amely szintén a járványhoz kapcsolódó 430 millió forintos kapacitásbővítést valósít meg, hazai alapanyagforrásból tud majd az egyre emelkedő etanol termékek iránti keresletnek eleget tenni. Ehhez a kormány 406 millió forintos támogatást nyújt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?