Íme, a legfrissebb számok: ilyen évet zár 2020-ban a magyar mezőgazdaság

Íme, a legfrissebb számok: ilyen évet zár 2020-ban a magyar mezőgazdaság

agrarszektor.hu
Elkészült a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első, a magyar mezőgazdaság 2020-as évére vonatkozó becslése. A szakemberek szerint idén 4,1%-kal nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke, a termelési volumene pedig 2,1%-kal csökkent, de az egyes területeken is komoly elmozdulások figyelhetőek meg az előző évben mértekhez képest.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A KSH első becslése szerint a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 4,1%-kal nőtt 2020-ban. A termelési volumen 2,1%-kal csökkent, az árak 6,3%-kal emelkedtek. A növénytermesztés volumene 2,9%-kal, az állattenyésztésé 1,6%-kal mérséklődött, a szolgáltatásoké 3,0%-kal nőtt. A burgonya és az állati termékek termelése bővült, a többi mezőgazdasági termékcsoport termelése csökkent vagy nem változott.

2020-ban az előző évhez képest az első, előzetes adatok szerint 2,9%-kal mérséklődött a növénytermesztés termelési volumene. A gabonafélék mennyisége összességében 1,1%-kal kisebb lett, a búza 7,0%-os csökkenését csak az árpa (3,6%) és a kukorica (3,2%) termelésének növekedése ellensúlyozta. A tavasz aszályos időjárása a repce fejlődését viselte meg a leginkább, termésmennyisége 14%-kal visszaesett, a napraforgóé nőtt, a fehérjenövényeké szintén csökkent, így az ipari növények mennyisége összességében 3,7%-kal zsugorodott. A takarmánynövények és az egyéb növényi termékek mennyisége nem változott, a kertészeti termékeké 0,6%-kal kisebb lett. A gyümölcsfélék mennyisége a tavaszi fagyok okozta jelentős virág- és rügykár miatt 18%-kal csökkent, a fontosabb gyümölcsfajok mindegyikét érintette a veszteség. A szőlő mennyisége is visszaesett, 8,0%-kal, ennek ellenére a szakemberek kiváló évjárattal számolnak.

(Fotó: Getty Images)

Az állattenyésztés teljes termelési volumene 1,6%-kal mérséklődött. Az élő állatok termelése 2,9%-kal csökkent, elsősorban a baromfi- és a sertésállomány fogyása miatt. A szarvasmarha, a juh, a kecske, a ló és az egyéb állatok mennyisége nem változott. Az állati termékek termelése 1,3%-kal nagyobb lett, a nyers tehéntejé nőtt, a többi termék előállítása nem változott.

A folyó termelőfelhasználás volumene 0,7%-kal, ára összességében 0,2%-kal növekedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül az állatgyógyászat, a műtrágya-felhasználás és a mezőgazdasági szolgáltatások volumenében következett be bővülés, a többi ráfordítás kevésbé emelkedett, egyedül az állati takarmányok felhasználása csökkent.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 4,1%-kal nőtt, termelési volumene - az árak 6,3%-os emelkedése mellett - 2,1%-kal csökkent. A bruttó hozzáadott érték 8,6%-kal nőtt. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 5,9%-kal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 9,5%-kal, a vállalkozói jövedelem 14,9%-kal növekedett. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme ("A" mutató) 10%-kal meghaladta az előző évit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?