Hatalmas átalakulás történt a pécsi egyetem szőlészeti kutatóintézetének vezetésében

Hatalmas átalakulás történt a pécsi egyetem szőlészeti kutatóintézetének vezetésében

MTI
A kutatómunkában és a borértékesítés területén is nagyobb hazai, valamint nemzetközi megbecsülést szeretne kivívni a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének új vezetése, amely a napokban állt munkába - tájékoztatta az egyetem az MTI-t.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Közleményükben azt írták: az elnöki tisztséget betöltő Madaras Zoltán agrármérnököt a vállalkozói tevékenységéből fakadó innovatív szemlélete segíti abban, hogy rentábilissá tegye az intézet működését, képzési lehetőségeket teremtsen, folyamatosan figyelemmel kísérje a szőlő- és borágazatot érintő kihívásokat, és választ találjon rájuk. A kutatóintézet főborásza, Ipacs-Szabó István a termelők és a kutatók közötti szorosabb együttműködésre koncentrál fiatal feltörekvő és tapasztaltabb borászok bevonásával - jelezték. Hozzátették, a többszörös Borászok Borásza döntős és Év Bortermelője-jelölt szakember célja az is, hogy erősítse a kutatóintézet tavaly ősz óta Pécsi Egyetemi Borbirtok márkanéven forgalomba hozott borainak marketingjét és piaci jelenlétét. Kiemelték, hogy Teszlák Péter kutatási igazgató célja az intézet génbankjának megőrzése, a csemegeszőlő fajtaválaszték új irányvonalainak kijelölése, termesztési kultúrájának megteremtése.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A kutatóintézetben ősztől elindulnak azok a rövid képzési formák, amelyek részben a boros szakmát, részben a borkultúra iránt érdeklődőket célozzák meg - írták. Hozzáfűzték: a Pécsen tanuló külföldi diákokra gondolva lesznek angol nyelvű boros kurzusok, de a tervek között szerepel speciális sommelier tanfolyam, közép-európai borkurzus, valamint "az egykor kiválóan működő pécsi borszeminárium újbóli beindítása is".

A közlemény emlékeztet arra, hogy a kutatóintézet 1949-ben jött létre, a kutatást, az oktatást és a szaktanácsadást mintegy 30 hektár szőlőültetvény, egy 300 éves 1600 négyzetméter alapterületű pince és akkreditált laboratóriuma szolgálja. A ma szőlőnemesítéssel, genetikai, szőlőtermesztés-technológiai és borászati kutatásokkal is foglalkozó intézet több mint 1800 tételből álló szőlőfajta-gyűjteménye - amelyben számos szőlőhungarikum található - a világ hatodik, Európa második legnagyobb szőlőgénbankja - mutattak rá. Hangsúlyozták: Magyarországon egyedül Pécsen folyik világszínvonalú rezisztencianemesítés, amelynek célja a környezettudatos, fenntarthatóbb szőlő- és borágazat megteremtése, megerősítése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58