Extra támogatást kaptak a zalai gazdák: száznál is több cég kapott ebből a pénzből

Extra támogatást kaptak a zalai gazdák: száznál is több cég kapott ebből a pénzből

MTI
A zalai gazdálkodók kiemelkedő munkát végeztek, a nehéz helyzetben folyamatosan segítették egymást - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke évértékelő sajtótájékoztatóján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sabján Krisztián hozzátette, hogy a koronavírus-járvány a mindennapi életet megnehezítette, de a növénytermesztés és az élelmiszerek előállítása "egy pillanatra sem állt meg, az alapvető élelmiszerek nem hiányoztak a boltok polcairól", és ezt a jövőben biztosítani tudják. A NAK megyei elnöke kitért arra is, hogy az egységes kérelmek beadása több mint 3 ezer ügyfelet érintett Zala megyében. Az ügyintézés folyamatos és eredményes volt, mindössze néhány esetben volt szükség javításra - tette hozzá a szakember.

Sabján Krisztián beszélt arról is, hogy a családi mezőgazdasági társaságok (CSMT) létrejötte adózási szempontból, optimálisan érintette a gazdálkodókat. A támogatásokat a gazdálkodásukra tudják fordítani, vagy a vállalkozásokra tudják visszaforgatni. Az Agrárkamara megyei elnöke kitért arra is, hogy a karácsonyfa-termelők a Zala megyei falugazdászok kezdeményezésére jutottak külön támogatási rendszerbe beépítve kiegészítő (hektáronként 75 ezer forint) támogatáshoz. Sabján Krisztián emlékeztetett, hogy Zala megyében Surd és Nagykanizsa környékén található karácsonyfaültetvényeknek évtizedes múltja van. A közvetlen támogatásokból az elmúlt évben a családi vállalkozásként működő ültetvények kiestek, de az kiegészítő támogatásnak köszönhetően a megyében 174 (egy hektárnál nagyobb területen működő) vállalkozás nyújthatott be kérelmet.

A szakember úgy vélte, a zalai gazdálkodók a növénytermesztésben, állattenyésztésben is jól teljesítettek. A vadkár, a piaci körülmények, valamit az időjárási viszonyok miatt a terméseredmények eltérőek: a megye egyes részein átlag alatti volt a hozam, de volt, ahol a kedvező körülményeknek köszönhetően kimagasló termésátlagot értek el. A gabonapiacon áremelés volt tapasztalható, ezért azok a gazdák, akik előre lekötötték a terményeiket, alacsonyabb profitot tudtak elérni. Ugyanakkor a műtrágya árának több mint négyszeres emelkedése magával hozza, hogy magasabb összeget kell a gazdálkodóknak a növénytermesztésre invesztálni. Összegzésként Sabján Krisztián elmondta, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) aktív évet zárt, igyekeztek mindent megtenni, hogy a koronavírus-járvány időszakában minél kevesebb hátrány érje a tagságot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?