Megdöbbentő felmérés érkezett: így látja a jövőt az európai termelők zöme

Megdöbbentő felmérés érkezett: így látja a jövőt az európai termelők zöme

agrarszektor.hu
2021 végén jelent meg az európai mezőgazdasági termelők elégedettségének alakulását bemutató jelentés, amely a tavaly őszi felmérés eredményeit ismerteti. A Copa-Cogeca felmérésének kiértékelése alapján az körvonalazódik, hogy a mezőgazdasági termelők összességében pozitívan ítélik meg a saját gazdasági helyzetüket, a jövő tekintetében azonban már nem ennyire optimisták. Az elmúlt időszakban felmerült problémák közül a legtöbben a kiszámíthatatlan időjárási körülményeket, a közüzemi költségek elszállását, valamint a munkaerőtoborzással kapcsolatos nehézségeket jelölték meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2021-es év végén jelent meg az a jelentés, amely az európai mezőgazdasági termelők elégedettségének alakulását mutatta be, és amely a tavaly őszi felmérés eredményeit ismertette. Ez a fajta kérdőívezés már hosszabb múltra tekint vissza, a kezdeményezést pedig a Copa-Cogeca indította el több mint 10 évvel ezelőtt - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ennek a felmérésnek az a kifejezett célja célja, hogy az ernyőszervezet évente kétszer is visszajelzést kapjon az uniós tagországok termelőinek a saját helyzetükre vonatkozó jelenlegi és jövőbeli megítéléséről, a felmerült problémák köréről és a termelőket ért esetleges negatív kritikákról.

A vizsgálatban a NAK is részt vesz: ennek keretében ősszel és tavasszal telefonos úton szokta megkeresni a reprezentatív mintában szereplő 150 tagját. A felmérésben szereplő tagállamok - Belgium (Flandria), Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Svédország, Magyarország - összesített eredményeit egy aggregált mutatóba számítják bele, de a jelentésben megtalálható az országonkénti kiértékelés is. A rendelkezésre álló adatok az európai szintű összkép egy enyhén javuló trendet mutat, ugyanakkor érdemes a mögöttes értékeket is megnézni, mivel ez az átlag több, országonként eltérő trendeket fed.

A termelők aktuális gazdasági helyzetének megítélését illetően Magyarország esetében némi javulás volt tapasztalható, amely még Belgiumról, Franciaországról és Olaszországról mondható el. A jövő tekintetében viszont a megkérdezettek már kevésbé nyilatkoztak optimistán, ugyanis a 7 tagállamból 5 - köztünk hazánk is - a skála negatív tartományába került, amely egy jellemzően borúlátó hangulatról árulkodik.

A felmérést megelőző 3 hónapban előforduló problémák esetében a magyar megkérdezettek közel 41%-a nyilatkozott úgy, hogy az ő esetében nem merült fel ilyen és 36% jelezte, hogy csak kisebb gondok jelentkeztek. Jelentős problémákról a válaszadók 16%-a, súlyos gondokról pedig 7,33% számolt be. Az európai mezőgazdasági termelők a legnagyobb problémaként az időjárási körülményeket, a közüzemi költségeket, valamint a munkaerőtoborzással kapcsolatos problémákat jelölték meg. A Copa-Cogeca 2021. őszi termelői elégedettségi felmérésről készített angol nyelvű jelentése ezen az oldalon érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14