Itt a bejelentés: vadonatúj segítséget kapnak a beruházásokhoz a magyar gazdák

Itt a bejelentés: vadonatúj segítséget kapnak a beruházásokhoz a magyar gazdák

agrarszektor.hu
2022 április közepétől elérhető az MFB Invest Zrt. Vidékfejlesztési Tőkealapja, amely lehetőséget nyújt a Vidékfejlesztési Program nyertes beruházási pályázatainak előfinanszírozására - mondta Balczó Barnabás, a cég vezérigazgatója a Portfolio Agrárium 2022 konferencián Kecskeméten. Kiemelte, nem az önerőt, hanem a támogatást finanszírozzák elő, és azt vállalják az éves 6,5 százalékos hozamért, hogy az elszámolásban benyújtott minden számlának a felét kifizeti az MFB Invest Zrt., amihez maximum 1-3 százalékban kisebbségi tulajdonosként megjelennek a cégben, és tagi kölcsönt nyújtanak. A szakember hangsúlyozta, a jelenlétük nem arról szól, hogy beleszóljanak a cég működésébe, kizárólag arra szolgál, hogy tőkét tudjanak emelni, és releváns információkkal rendelkezzenek a cég működéséről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2021. nyarától az MFB Invest Zrt. már tevőlegesen is részt vesz egyes élelmiszeripari cégek, illetve projektek finanszírozásában, és a gyakorlati tapasztalatok alapján a menedzsment elhatározta, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások vonatkozásában további lehetőségeket keres annak érdekében, hogy egyes projektek megvalósítását finanszírozóként elősegíthesse - közölte Balczó Barnabás a Portfolio Agrárium 2022 konferencián. Így került sor a Vidékfejlesztési Tőkealap létrehozására, amelynek kezelését a FOCUS VENTURES Zrt., az MFB Invest Zrt. 100 %-os tulajdonában lévő alapkezelő végzi. Ennek keretében a FOCUS VENTURES Zrt. hozza meg a befektetési döntéseket, végzi az alappal kapcsolatos adminisztrációs feladatokat, valamint ellátja a projektek monitorozását - tudatta a szakember.

Az MFB Invest Zrt.-ről
Az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. (MFB Invest Zrt., Társaság) az MFB Csoport tagja, közvetetten állami tulajdonban álló gazdasági társaság. 2006-tól az MFB Invest Zrt. már pénzügyi befektetőként, profitorientált szemlélettel kapcsolódhatott be a magyarországi tőkepiaci finanszírozásba. 2010 és 2018 között az MFB Invest Zrt. egyre aktívabb szerepet vállalt a magyar kockázati tőke és magántőke piacon. 2019. év májusában a tulajdonos elfogadta a Társaság új stratégiáját, melynek fókuszába az egyedi tőkebefektetések, a kötvényjegyzés, illetve saját jegyzésű és co-investment kockázati és magántőkealapok elindítása került. 2021. év novemberében megkezdődött a Vidékfejlesztési Tőkealap létrehozásának megtervezése. 2022. év április közepétől a Tőkealap lehetőséget nyújt a Vidékfejlesztési Program nyertes beruházási pályázatainak előfinanszírozására.
Magyarországon az alapok jellemzően nem mezőgazdaság vagy élelmiszeripar fókuszúak az átlag kkv-k számára legalábbis nem elérhetők. Ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk a Vidékfejlesztési Tőkealapot. Mind tudjuk, hogy a tőkefinanszírozás, amely esetében a befektető az adott cégben tulajdonjogot szerez, kevésbé komfortos, elfogadható jelenleg a mezőgazdasági szereplők számára, de azt gondoljuk, hogy a mi tőkefinanszírozásunk tud a bank önerőemeléséhez kapcsolódni

- tájékoztatott a Balczó Barnabás. Elmondta, a Vidékfejlesztési Tőkealap létrehozására 2022. április közepén kerül sor, melynek keretében a preferált szakmai irány többek között az állattartó telepek építése és korszerűsítése; az élelmiszeripari beruházások; a kertészeti üzemek, a takarmány előállító üzemek, valamint terménytároló, -szárító és tisztító építése, bővítése, korszerűsítése, fejlesztése, technológiai megújítása; a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, gép- és eszközbeszerzés; illetve a borászati üzemek építése, bővítése, korszerűsítése, fejlesztése és technológiai megújítása. Fontos tudni, hogy évente fix 6,5 százalékos hozamot kérünk attól, akibe befektetünk, az igényelhető finanszírozás összege pedig 5 millió forinttól 1,2 milliárd forintig terjedhet. 

Ezt mi egy bevezető terméknek gondoljuk, itt még nem az önerőt finanszírozzuk, hanem a támogatást finanszírozzuk elő, amik többnyire 50 százalékos támogatási intenzitással mennek. Mi azt vállaljuk az éves 6,5 százalékos hozamért, hogy az elszámolásban benyújtott minden számlának a felét kifizetjük, ráadásul előleg számlára is hajlandóak vagyunk fizetni a számla kiállítója számára. Ehhez maximum 1-3 százalékban kisebbségi tulajdonosként megjelenünk a cégben, és tagi kölcsönt nyújtunk

 - hangsúlyozta a szakember. Kiemelte, a jelenlétük nem arról szól, hogy beleszóljanak a cég működésébe, kizárólag arra szolgál, hogy tőkét tudjanak emelni, és releváns információkkal rendelkezzenek a cég működéséről. Fontos, hogy csak addig szeretnének bennmaradni a vállalkozásban, amíg a hozamukat meg nem kapják, ami támogatás előfinanszírozásnál optimális esetben maximum 3 évet jelent. Mint kiderült, a finanszírozási kérelem benyújtására elektronikus úton kerülhet sor, a kérelem vizsgálatára pedig 30 napon belül sor is kerül. A vizsgálat alapján sor kerül a vállalkozás egyszerűsített pénzügyi és jogi átvilágítására, és ezt követően a projekthez kapcsolódó számlák 50 százalékát fizeti ki a finanszírozó.

Ha van nyitottság a Kft-k és Zrt-k viszonylatában és a stratégiánkat tovább is ki tudjuk dolgozni, akkor az önerőre is szeretnénk valamilyen megoldást találni.

A Portfolio Agrárium 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Portfolio/Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06