Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak az idénymunkások a magyar szőlőkben

Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak az idénymunkások a magyar szőlőkben

agrarszektor.hu
Az idei év nem kegyelmezett a mezőgazdaságnak, 121 éve nem látott aszály pusztított az országban, aminek köszönhetően rekordalacsony lett a búza és a kukoricatermés. Azonban volt még valami, ami a szárazságnál is nagyobb gondot jelentett: a munkaerőhiány. A szezonális munkák a bizonytalan bevétel miatt nem mondhatók vonzónak, arról nem beszélve, hogy kemény fizikai igénybevételt is jelentenek a munkavállalóknak. De mekkora problémát jelent most a munkaerőhiány a szüret idején, illetve milyen mélyen kell a gazdáknak a zsebükbe nyúlniuk ahhoz, hogy találjanak elég embert? Az alábbi cikkből ezek mind-mind kiderülnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén nyáron olyan aszályt tapasztalhattunk, amilyen 121 éve ne volt Magyarországon, a száraz időt pedig rendkívül megszenvedte a mezőgazdaság. A búza és a kukoricatermés is rekordalacsony volt 2022-ben, azonban az ősz beálltával más mezőgazdasági munkák kezdődnek meg. Ezek közül a legfontosabb a szőlőszüret és annak időszaka. A mezőgazdasági munkáknál viszont nem csak az aszály jelent gondot idén, hanem a munkaerőhiány is. Erre területre általában is nehéz embert találni, most viszont az általános munkaerőhiány miatt még nagyobb kihívás lehet a szüretet lebonyolítani - írja a Pénzcentrum.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy sok más mezőgazdasági munkánál, így a gyümölcstermelésben is szezonmunkákról lehet beszélni. Ma már nagy részét gépekkel végzik ezeknek a munkáknak, de a késő ősztől kora tavaszig tartó metszés és a betakarítás továbbra is emberi "kezeket" igényelnek, méghozzá nem is keveset. Míg az első esetében a gazdák igyekeznek állandó vagy családi munkaerővel megoldani a munkavégzést, addig a szüretnél a legtöbb helyen szükség van idénymunkásokra. Ideiglenes munkaerőt pedig nehéz találni a már említett problémák miatt. 

Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint nagyobb eséllyel indulnak azok az ágazatok vagy vállalkozások, amik a lehető leghosszabb időre tudnak munkát biztosítani. A gyümölcstermesztésben egyébként a legnagyobb munkaerőigény a májustól októberig tartó időszakban jelentkezik, amibe a termésritkítás, majd a szüret tartozik bele. Ezek az ágazatok meglehetősen munkaerőigényesek, többek között ezért is jelent komoly kihívást embert találni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bármennyire is meglepő, a munkaerőhiány ma már csaknem akkora gondot okoz a zöldség-gyümölcs-termesztésben, mint az időjárási anomáliák. Nemhogy szakképzett dolgozókat, de idénymunkásokat is alig találni az egész országban, de Európa-szerte is

- magyarázta az általános mezőgazdasági munkaerőhiány problémáját Dr. Apáti Ferenc.

Ezért van az, hogy a vállalkozóknak emiatt "muszáj" egymásra licitálni a bérekben, hogy sikerüljön elég embert szerezni a csúcsidőszakokhoz. Ráadásul egyáltalán nem mindegy, hogy van-e elég munkaerő, ugyanis ez a termés minőségét és mennyiségét is nagyban befolyásolja. Az általános munkaerőhiány hosszú távon nagyon komoly következményekkel jár: ma már kisebb területen termesztik az adott gyümölcsöt vagy zöldséget, mint korábban. Ez igazán a legnagyobb munkaerő-igényű ágazatokban látszik meg, mint az őszibarack, az alma, a málna, a szeder, vagy a kézi betakarítású zöldségek esetében.

Szakértők szerint az elmúlt öt évben a munkabérek évente átlagosan 15%-ot emelkedtek, tehát összesen mintegy 60-70%-ot. Az, hogy mennyit lehet keresni a szüret ideje alatt, függ a területtől: az északkeleti országrészben csak 9-10 ezer forint körül van a nettó napi bér, addig az ország középső és nyugati részein viszont napi 12-15 ezer forint alatt már senki sem megy napszámba, ez pedig már 260-330 ezer forintos nettó bért is jelent az idei szüreti szezonban. A KSH 2021-es adataiból kiderült, hogy tavaly szőlő-, gyümölcstermesztőként átlagosan bruttó havi 229 484 forintot lehetett kapni. A szakértők viszont úgy vélik, hogy ennél jóval magasabbak a bérek, ráadásul tavalyihoz képest 15-20%-os béremelés biztosan volt. Ez jól bizonyítja, hogy a gazdák igyekeznek minél több bért kínálni az emberhiány orvoslására.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a lapnak elmondta, hogy ezeknél a munkáknál egyébként traktorosként lehet a legjobban keresni: ebben a munkakörben nem ritka a bruttó 600 ezer forintos havi fizetés. Szintén kiemelte, hogy egy nagyon nehéz és fizikailag megterhelő munkáról van szó. Ő is úgy látja, hogy a bérek 2022-ben jelentősen emelkedtek, jellemzően a minimálbér növekedésével arányosan

A gépesítés lehet a megoldás?

Az emberhiány kiküszöbölésére az egyik lehetséges megoldás a gépesítés növelése, azonban ez hosszabb távon tudja orvosolni a problémát, ráadásul jelentős anyagi befektetést igényel. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára hozzátette, hogy a kézi munkaerő költségének növekedése miatt a jellemzően európai szüretelő kombájn gyártó vállalatok komoly innovációt hajtottak végre annak érdekében, hogy a szőlőt a legkisebb fizikai sérüléssel és a legnagyobb odafigyeléssel takarítsák be akár dombvidéki területeken is. Elképzelhető, hogy a gépesítés hosszú távon a jelenleginél jóval alacsonyabb munkaerő-szükségletet fog eredményezni a szüreti munkákban, de a mostani emberhiánynak komoly következményei lehetnek. Az aszály miatt nagyon komoly károkat elszenvedett mezőgazdaság helyzetét csak tovább rontja, ha nincs, aki el tudná végezni a betakarítást, ami komoly költségveszteséget jelenthet a gazdáknak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?