Sokat bukhat az a gazda, aki ezt nem intézi el néhány napon belül

Sokat bukhat az a gazda, aki ezt nem intézi el néhány napon belül

agrarszektor.hu
Október hónapban a szabadföldi munkálatokkal is készülünk a télre, s még mindig akad egy-két elintézendő feladat a támogatásokhoz kapcsolódóan is. Így van ez többek között a VPAKG szántó, horizontális-, aszály- és erózióérzékeny szántó támogatások esetében, amikor a 3 éves kötelezettségvállalási időszak alatt egyszer kötelező zöldtrágya vagy istállótrágya alkalmazása a teljes területen - kivéve, ha ott mindvégig évelő szálas növények termesztése zajlik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ugyanakkor további vállalásként még egyszer megtehető mindez a horizontális szántó esetében talajaink szervesanyag-készletének, szerkezetességének, biológiai sokféleségének megőrzése, javítása érdekében. Amennyiben a gazdálkodó már ez évben szeretné teljesíteni mindezt zöldtrágya vetésével - mely egyben hasznos takarónövény is - azt még október 31-ig megteheti. Persze a jóváíráshoz szükséges az is, hogy a terv az egységes kérelemben is bejelentésre került időben. A zöldtrágyanövények listáját a felhívás 18. számú melléklete tartalmazza - írja a NAK. A vetésváltási szabályok megtartása érdekében tervezett hagyományos másodvetés is ezen időpontig tehető meg, ugyanis a hatályos jogszabály szerint nem vehető figyelembe olyan másodvetés, amely a tárgyév október 31-e és a tárgyévet követő év február 15-e között kerül elvetésre.

EZ IS ÉRDEKELHET

(Az ökológiai másodvetést október 1-ig kellett elvetni!). A hagyományos másodvetést nem kellett előre betervezni, az anélkül is elfogadott. Fontos azonban, hogy a vetés időpontját 15 napon belül jelentsük be a MÁK elektronikus felületén. A másodvetésnek 60 napig legalább a területen kell lennie. A VPAKG belvízérzékeny gyep zonális tematikus előíráscsoport esetében a betakarított széna lehordását legkésőbb adott év október 31-ig el kell végezni. Amennyiben a gazdálkodó Natura2000 gyepterülettel rendelkezik, úgy október 31. és április 23. között történő legeltetéshez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06