Ezt sok magyarnak el kell intéznie október végéig: most még van idő lépni

Ezt sok magyarnak el kell intéznie október végéig: most még van idő lépni

agrarszektor.hu
Októberben az emberek már a szabadföldi munkálatokkal is készülnek a télre. Emellett még bármikor akadhat egy-két elintézendő feladat a támogatásokhoz kapcsolódóan is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Még lehetnek elintézendő feladatok a VPAKG szántó - horizontális, aszály és erózióérzékeny szántó - támogatások esetében, amikor a 3 éves kötelezettségvállalási időszak alatt egyszer kötelező zöldtrágya, vagy istállótrágya alkalmazása a teljes területen, kivéve, ha ott mindvégig évelő szálas növények termesztése zajlik - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ugyanakkor további vállalásként még egyszer megtehető mindez a horizontális szántó esetében a talajok szervesanyagkészletének, szerkezetességének, biológiai sokféleségének megőrzése, javítása érdekében. Amennyiben a gazdálkodó már ez évben szeretné teljesíteni mindezt zöldtrágya vetésével - mely egyben hasznos takarónövény is - azt még október 31-ig megteheti.

A vetésváltási szabályok megtartása érdekében tervezett hagyományos másodvetés is ezen időpontig tehető meg. Vetésváltás esetében a másodvetés külön növénykultúraként csak akkor vehető figyelembe, ha az általános elvárások mellett a másodvetés a tárgyévre az egységes kérelemben bejelentett főnövény betakarítása - vagy tarlójának felszámolása után - a következő év első főnövényének vetéséig - az agronómiailag indokolt idő figyelembevételével - a területen marad. Idén mindenkire nézve fontos kritérium, hogy a másodvetésnek a megelőző főnövénytől különböző növénykultúrához kell tartoznia, azt is figyelembe véve, hogy a Brassica napus (takarmányrepce), Sinapis alba (fehérmustár), Raphanus sativus (retek) fajhoz tartozó növények egymás után még keverékben sem vethetőek.

Általánosságban tudni kell, hogy a fentiekben ismertetett másodvetések csak abban az esetben kerülnek figyelembevételre, ha azokat az ember a vetést követően 15 napon belül bejelenti elektronikus úton az EK felületen agrotechnikai műveletként. A VPAKG belvíz érzékeny gyep zonális tematikus előíráscsoport esetében a betakarított széna lehordását legkésőbb adott év október 31-ig el kell végezni.

Amennyiben a gazdálkodó Natura2000 gyepterülettel rendelkezik, úgy október 31. és április 23. között történő legeltetéshez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. További információk az alábbi linken érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?