Megszólalt Nagy István: rendkívüli uniós támogatás kell a gazdálkodóknak

Megszólalt Nagy István: rendkívüli uniós támogatás kell a gazdálkodóknak

agrarszektor.hu
Az agrárminiszterek többsége a mezőgazdasági tartalék aktiválását kérte a magas energiaárak mezőgazdasági ágazatokra gyakorolt negatív hatásai miatt. A háború, és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt a gazdáknak rendkívüli uniós támogatásra van szükségük ahhoz, hogy továbbra is garantálni tudják az élelmezésbiztonságot - mondta Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 12-i ülésén az uniós agrárminiszterek többsége kérte az Európai Bizottságot, hogy aktiválja a mezőgazdasági válsághelyzetek kezelésére létrehozott, uniós szinten összesen 450 millió eurós mezőgazdasági tartalékot. Az ülésen a Magyarországot képviselő Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a háború, és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt megemelkedett energiaárak olyan szinten növelték meg az élelmiszerek előállítási költségeit, hogy azt a fokozatosan emelkedő termelői árak sem tudják már ellensúlyozni.

A kialakult válsághelyzet kiváltó oka teljes mértékben független a mezőgazdaságtól, ezért nem várható el a gazdáktól, hogy segítség nélkül, önerőből kezeljék a helyzetet. Ezért a lehető leghamarabb, további rendkívüli uniós támogatásra van szükség annak érdekében, hogy a gazdálkodók továbbra is garantálni tudják az élelmezésbiztonságot - hangsúlyozta a miniszter. A tárcavezető bízik benne, hogy a mai vita után az Európai Bizottság meghallja a tagállamok többségének kérését, és a jövő év első hónapjaiban javaslatot tesz a mezőgazdasági tartalék aktiválására annak érdekében, hogy a bajban lévő ágazatokban tevékenykedő gazdák mielőbb segítséghez juthassanak.

Nagy István hozzátette, a kialakult válsághelyzet legolcsóbb és leghatékonyabb kezelése azonban mégiscsak az azonnali tűzszünet és a béke megteremtése lenne. Ez stabilizálná az energiapiacokat, csökkentené az alapanyagok árát, és így megoldaná a mezőgazdasági ágazatra is nehezedő kihívásokat, amelyek az élelmezésbiztonságot, az élelmiszerellátást és az élelmiszer megfizethetőségét egyaránt veszélyeztetik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?