Döntött a román kormány: támogatást kapnak a gazdák és a fuvarozók

Döntött a román kormány: támogatást kapnak a gazdák és a fuvarozók

MTI
Az állattenyésztők és fuvarozók vállalkozásait segítő ágazati támogatásokról döntött csütörtöki ülésén a bukaresti kormány, miután a múlt héten már elfogadott egy első intézkedéscsomagot, amellyel a január 10-e óta tüntető gazdák és fuvarozók követeléseire reagált.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormányülés elején bejelentette: miután a múlt héten hektáronként 100 eurós támogatást hagytak jóvá az ukrajnai háború következményei által sújtott gazdák számára, ezúttal állatonként 100 eurós támogatásban részesítik a szarvasmarha-tenyésztőket, a sertéseket, illetve szárnyasokat nevelő gazdák pedig "arányos" támogatást kapnak megnövekedett költségeik ellensúlyozására. Az állattenyésztőknek juttatandó támogatás összértéke 72 millió euró - tette hozzá.

A kormányfő azt ígérte: idén a "lehető legmagasabbra", literenként 2 lejre (155 forint) emelik a mezőgazdasági felhasználású gázolaj szubvencióját, vagyis a mezőgazdasági munkáknál felhasznált üzemanyag árának 25 százalékát megtérítik a gazdáknak. Az erről szóló - a mezőgazdasági felhasználású gázolaj jövedéki adóját csökkentő - határozat tervezetét csütörtökön első olvasatban tárgyalta a bukaresti kormány.

Ami a fuvarozókat illeti, a kabinet csütörtökön "megoldást fogad el arra", hogy ne bírságolják meg a határátkelőknél azokat, akiknek a várakozás alatt jár le úthasználati matricájuk érvényessége. Hamarosan a fuvarozók egy másik követelését is megoldják, vagyis külön forgalmi sávokat hoznak létre a határátkelőkön és a konstancai kikötőben az ukrán gabonaszállítmányok számára - mondta a kormányfő. Marcel Ciolacu szerint "működőképesnek bizonyult" a fuvarozók és az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) között született megállapodás is, hiszen az utóbbi napokban már több mint 700 olyan kötelező gépjárműfelelősség-biztosítást kötöttek, amelyek ára nem haladja meg a - hatóság által múlt héten referenciaárként meghatározott - 9000 lejt.

Romániában január 10-e óta munkagépekkel és nehézjárművekkel rendeznek spontán tüntetéseket a megnövekedett költségeik, adóterheik és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalával kapcsolatos nehézségeik miatt a gazdák és fuvarozók. A kormány több ízben tárgyalt az ágazatban működő szakmai szervezetekkel és a spontán tüntetéseken résztvevők küldötteivel. A megbeszélések nyomán részmegoldásokról születtek megállapodások. Romániában a héten már elsősorban az egészségügyi szakszervezetek, a helyi közigazgatási dolgozók és a rendvédelmi alkalmazottak bérköveteléseire irányult a média figyelme, a gazdák és fuvarozók helyenként továbbra is előforduló spontán tiltakozó akciói kisebb teret kaptak a híradásokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?