Nagy a baj! - Senki ne vegyen külföldi tejeket

agrarszektor.hu
Ne vásároljanak olcsó külföldi tejeket a hazai fogyasztók, mert az importőrök mindenkit megtévesztenek - hívja fel a figyelmet a magyar piaci szereplőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ha a nyomott árú import tönkreteszi a hazai termelőket és feldolgozókat, később a fogyasztóknak a tejtermékekért irreálisan sokat kell majd fizetniük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hazai tejszektor válságához hozzájárulnak az olcsón importált dobozos tejek és félkemény sajtok is - állapítja meg közleményében a terméktanács. Egyes ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT), 1,5 százalékos zsírtartalmú szlovák dobozos tejek például nálunk literenként 40-50 forinttal kerülnek kevesebbe, miközben a szlovák nyerstejárak az elmúlt hónapokban átlagosan 10 százalékkal magasabbak voltak. A tejfeldolgozók gépsoraiban, a csomagolóanyagokban és a szállítási költségekben pedig nincs olyan számottevő különbség, amely a jóval alacsonyabb importárakat indokolhatná.

A terméktanács szerint a magyar fogyasztókat a külföldi termékekkel megtévesztik, mert nem a valós árat fizettetik meg velük. Ennek eredménye pedig az lesz, hogy a boltok polcain lévő, irreális árú import tönkreteszi a hazai tejtermelőket és tejipart, így ezrek veszíthetik el megélhetésüket.

A fogyasztók azzal szavazhatnak az ilyen magatartás ellen, ha nem vásárolnak import tejeket, hanem magyar tejtermékeket vesznek - fogalmaz közleményében a terméktanács. A szervezet szerint a mostani különbséget a nagykereskedők kamatostul szednék vissza, ha a magyar tejágazat véglegesen megrendülne és kivérezne. Ezután ugyanis az irreálisan alacsony mai árakat irreálisan magasak követnék, ez pedig nem lehet érdekük a hazai fogyasztóknak sem - teszi hozzá a terméktanács.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02