Óriási pech! - Visszatért hozzánk a madárinfluenza

MTI
Újabb két Bács-Kiskun megyei baromfitelepen mutattak ki madárinfluenzát, a vírus továbbterjedése érdekében mindkét helyen megkezdték az állatok leölését. A megbetegedéseknél ezúttal is a H5N8 vírustörzset azonosították. Balszerencse, mert március 30-án oldották fel idehaza az utolsó korlátozásokat is, így Magyarország június 10-én visszanyerhette volna mentességi státuszát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Két kiskunfélegyházi állományban, egy liba- és egy kacsatartó telepen emelkedett meg az elpusztult állatok száma, és megjelentek a madárinfluenzára jellemző klinikai tünetek is - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében. Az állategészségügyi szolgálat a fertőzött gazdaságok körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendelt el.

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a szakemberek megkezdték - állami kártalanítás mellett - a mintegy 10 500 liba és 10 370 kacsa leölését. A védőkörzet Kiskunfélegyházán kívül Petőfiszállás külterületét érinti, míg a megfigyelési körzetbe Bugac, Gátér, Pálmonostora és Petőfiszállás belterülete, valamint Fülöpjakab, Jászszentlászló, Kunszállás és Tiszaalpár külterülete esik bele.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A kimutatott vírustörzs megegyezik a járvány során korábban a többi állományban azonosított vírustörzzsel, ami a házi és vadon élő madarakra veszélyes, emberi megbetegedést azonban eddig még nem okozott. Annál nagyobb lehet viszont az anyagi kár, hiszen március 30-án feloldották a két utolsó, Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdaságok körüli korlátozást is, így június 10-én hazánk visszanyerhette volna mentes státuszát.

2016. november 3. és 2017. február  25. között összesen 234 baromfiállományban mutatta ki a Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza (H5N8 törzs) jelenlétét. A vadmadarak lehetséges fertőzésközvetítő szerepe miatt Bognár Lajos országos főállatorvos már 2016 novemberében, a betegség első megjelenésénél elrendelte a baromfik fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen történő etetését és itatását, valamint a takarmány zárt, fedett helyen tárolását. Emellett továbbra is érvényes az év eleji határozata, ami előírja a baromfik zártan tartását az ország teljes területén.

A H5N8-as vírustörzs jelenlétét kimutatták már Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában, Görögországban, Olaszországban, Angliában, Spanyolországban, Szerbiában, Macedóniában, Magyarországon, Franciaországban és a skandináv országokban is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?