Rohamosan terjed a madárinfluenza Európában: azonnali korlátozásokról döntöttek

Rohamosan terjed a madárinfluenza Európában: azonnali korlátozásokról döntöttek

A brit Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági és Vidékfejlesztési Minisztérium (Department for Environment, Food and Rural Affairs - Defra) megerősítette, hogy Leicestershire megye területén baromfikban és elfogott madarakban is kimutatták a H5N8-as vírustörzsű madárinfluenzát. A legfrissebb járványkitörést Melton Mowbray területén azonosították.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hatóságok a vírus patogenitását még nem erősítették meg, egyelőre egy 3 kilométeres sugarú ideiglenes védőkörzet és egy 10 kilométeres ideiglenes megfigyelési körzet felállítását rendelték el az érintett terület körül. A brit kormány azt is megerősítette, hogy november 19-én Gloucestershire megyében is kimutatták a madárinfluenzát, de az ottani baromfitelepek egyelőre nem érintettek az újabb kitörésben, írta meg a FarmingUK.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Az utóbbi időben számos beteg madarat találtak Nagy-Britanniában, mind a baromfik, mind a vadmadarak között, ezért a hatóságok a szigetország egész területét madárinfluenza-megelőzési zónává (Avian Influenza Prevention Zone - AIPZ) nyilvánították. Christine Middlemiss, Nagy-Britannia országos főállatorvosa Skócia és Wales decentralizált kormányaival együtt a múlt héten jelentette be ezt az intézkedést. Ez azt jelenti, hogy jelenleg minden baromfitartónak törvényi kötelessége a szigorú biológiai biztonsági intézkedések betartására a betegség terjedése kockázatának csökkentése érdekében.

A több mint 500 madárral rendelkező állattartóknak korlátozniuk kell a munkavégzéshez nem létfontosságú személyek belépését a baromfitelepeikre. A telephelyek dolgozóinak pedig ruhát és cipőt kell váltaniuk, mielőtt bemennének a madarak közé, a baromfitelepeken található járműveket pedig kötelesek rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni. A hatóságok a háztáji baromfitartókat is arra ösztönzik, hogy erősítsék meg a biológiai védelmet a madaraik körül, hogy megelőzzék a további kitöréseket.

Attól függetlenül, hogy valaki csak néhány madarat nevel-e, vagy több ezret, mostantól mindenkinek kötelező betartania a fokozott biológiai biztonsági előírásokat. Ez mindenkinek a saját jól felfogott érdeke is, ha meg akarja védeni a madarait ettől a fertőző betegségtől

- jelentette ki Christine Middlemiss.

A hatóságok az AIPZ elrendeléséről azután határoztak, hogy novemberben két, egymástól elkülönülő és semmiféle módon nem összefüggő esetben is kimutatták a madárinfluenzát Kent és Chesire megyékben. Ez utóbbi kitörésről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magas patogenitású H5N8-as vírustörzset harmadszorra november 11-én, egy broilertelepen mutatták ki, Herefordshire megyében, de Délkelet-Angliában több vadmadárban is kimutatták a betegséget. Ezekre azután került sor, hogy a madárinfluenza előfordulásának kockázati szintjét a vadmadarakban közepes szintűről magas szintűre emelték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?