Tojásbotrány: újabb magyar termékekben mutatták ki a mérgező szert

agrarszektor.hu
Újabb fipronillal szennyezett tojás tételeket talált Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Tovább folytatják a vizsgálatokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tojás és tojástermékek laboratóriumi vizsgálatai az eddigi mintegy 100 mintából 75 mérését zárták le  - közölte a Nébih. A friss eredmények közül teljes tojáslében, valamint egy étkezési- és egy ipari tojás tételben igazolták a növényvédőszer hatóanyag, fipronil határérték feletti jelenlétét. A termékek azonosító adatai elérhetők a Nébih tematikus aloldalán.

Ezen felül az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül arról érkezett tájékoztatás, hogy német gyártású, fipronilt tartalmazó pasztörizált tojássárgája, valamint pasztörizált tojásrántotta termékből Magyarországra is szállítottak. A Nébih azóta megállapította, hogy a termékből nem érkezett az országba.

A hivatal közleménye szerint az Európa jelentős részét érintő tojásszennyezési eset miatt folyamatosak a vizsgálatok. A Nébih, magyarországi érintettségnél nem csak egy szegmenst, hanem a teljes lánc minden elemét ellenőrzi, amelybe a termék vizsgálatán túl többek között a telep szerfelhasználása és az ólakban található alom ellenőrzése is beletartozik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?