Döntöttek: nem lesz kerítés az ukrán-magyar határon

agrarszektor.hu
Egyelőre elvetette a kerítésépítés tervét a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az ukrán-magyar határon, ahol az afrikai sertéspestis (ASP) magyarországi bejutása fenyeget. Ugyanakkor folyamatosan figyelik a járványügyi helyzetet, mivel komoly gazdasági következményei lehetnek, ha a vírus Magyarországon is megjelenik. Dánia és Lengyelország ezzel szemben a napokban jelentette be, hogy kerítést létesítenek határaiknál az ASP-t terjesztő vaddisznók távol tartásának érdekében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Felterjesztette a közelmúltban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal a vadkerítés megvalósításának lehetőségét annak költségtervével együtt a Földművelésügyi Minisztériumhoz, miután megvizsgálta az ukrán-magyar, illetve a megyei román-magyar határszakaszon a kerítés építésének lehetőségeit - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a kormányhivatal. Tavaly a sertéstermelők vetették fel, hogy kerítéssel távol lehetne tartani az afrikai sertéspestis vírusát terjesztő vaddisznókat. Akkor egy elektromos és/vagy szagkerítés létesítésének lehetősége merült fel.


EZ IS ÉRDEKELHET
A Földművelésügyi Minisztérium ugyanakkor egyelőre úgy döntött, hogy elveti a kerítésépítés tervét, az aktuális járványügyi helyzet ugyanis nem indokolta annak megépítését - közölte portálunkkal az FM. A hatóságok ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi helyzetet, mivel ágazati szakértők szerint ugyanis nagyon komoly gazdasági következményei lennének annak, ha az afrikai sertéspestis vírusa nálunk is megjelenne. Egyes becslések szerint a várható korlátozások miatt a magyar sertésállomány akár 30-35 százaléka is eladhatatlanná válna.

A közelmúltban ugyanakkor a dán kormány bejelentette, hogy 70 kilométer hosszú kerítés építését tervezi az ország német határánál annak érdekében, hogy távol tartsák az ASP vírusát terjesztő vaddisznókat. Dániával szinte egy időben a lengyel kormány is közölte, hogy összesen 1200 kilométer hosszú acélkerítést létesít keleti határainál az ASP miatt. A beruházással a világ egyik leghosszabb kerítését építenék meg, amely a tervek szerint 2020-ra készülne el 20 milliárd forintnak megfelelő összegből.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?