Sok a juh, kevés a juhász

agrarszektor.hu
Hagyományosan április 25. a kihajtás napja. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége a juh- és kecskeágazat jelenlegi állapotáról adott közre helyzetjelentést. Felhívják a figyelmet arra, hogy megugrott az állatlétszám, ugyanakkor a piaci lehetőségek nem bővültek, és keveset tettünk a megfelelő árualapért.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy írják, a juhlétszám és a juhászatok száma 2011 és 2017 között érzékelhetően emelkedett. A juhtartók száma 6500-ról, 8950-re nőtt. Ez nem a tartási kedv fokozódásának, hanem a közel háromszorosára emelt anyajuh-támogatásnak és a "Földet a gazdáknak" programnak köszönhető. Az államtól bérelt földterületek után ugyanis hektáronként legalább 0,5 állategység jószágot kellett beállítani. Megjegyezzük: a földárverések során is előnyt élvezett az állattartó gazda.


A tenyészkos és -bak beállítás támogatása tavaly indult először. A támogatás mértéke a tenyészállat vételárának 75 százaléka. Továbbá az állattartótelep-korszerűsítést célzó támogatás juhágazati keretét a kormány 2017-ben 4 milliárd forintról 5,4 milliárdra emelte, aminek köszönhetően a pályázók döntő része nyert. A közeljövőben mintegy 360 juhtartó-telepen kerülhet sor támogatott beruházásokra.

EZ IS ÉRDEKELHET
A jelentés szerint jelenleg 29 juh-, és 6 kecskefajtát tenyésztenek Magyarországon, a fajtaválaszték túl nagy ahhoz, hogy minőségi és versenyképes árualapot lehessen előállítani. Ehelyett néhány fajtára kellene szakosodni és ezekkel tudatos árutermelő keresztezéseket végezni - ajánlják. A 2014-ben elkészített kiskérődző stratégia céljai között szerepel a tenyészállat beállítás támogatáson kívül a juh- és kecskehúsfogyasztás ösztönzése, ezek áfájának 5 százalékra csökkentése és a juhászok képzése is. Hozzátesszük: a szakma rendkívül elöregedő korösszetételt mutat, csekély a juhászkodás vonzereje a fiatalok körében.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06