Nem kedvez a sertéspestis a mohácsi vágóhídnak sem

agrarszektor.hu
A környező országok és Dél-Európa felé tervez nyitni a mohácsi Pick-MCS Vágóhíd Zrt., mivel az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése megszüntette legfontosabb felvevő piacukat, Ázsiát. Ugyanakkor a szektorban egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiány nem okoz problémát a vállalatnál, jelenleg ugyanis több mint 50 szakmunkás tölti a vágóhídon szakmai képzését, a környező iskolákban pedig folyamatosan indítanak hentesképzéseket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon és Európában is egyre komolyabb problémákat okoz a munkaerőhiány, a mohácsi Pick-MCS Vágóhíd Zrt.-nél azonban ezt nem tapasztalják - mondta az agrárszektor.hu-nak Pókos Gergely, a vállalat vezérigazgatója a 13. Coop Rally-n. Több ágazati szereplő szerint a fiatalok körében nem túl népszerű vágóhídon dolgozni, és hentesképzésre jelentkezni, a mohácsi üzemben azonban jelenleg 50-60 fő szakmunkás tanuló dolgozik, akik a szakmai képzésüket töltik itt, ez a létszám pedig három osztályt jelent a gyárban.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár-és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A tanulók minden második héten együtt dolgoznak az üzem munkavállalóival. A vágóhíd mohácsi és pécsváradi intézményekkel dolgozik együtt, az iskolák részéről pedig folyamatos érdeklődés van hentes szakképzés indítása iránt, és a jelentkezések száma is magas ezekre a szakokra a vezérigazgató. A vágóhídon idén mintegy 900 ezer sertést dolgoznak majd fel, második műszak indítása pedig a következő 3-5 évben várható.

Az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenését a Pick-MCS is megérezte. A vírus legjobban érzékelhető hatása az volt, hogy elzárta az országot az Európai Unión kivüli export jelentős részétől. A mohácsi gyár számára pedig éppen a kelet-ázsiai, főleg a japán, a kínai, illetve a dél-koreai piacok voltak a legjelentősebbek - emelte ki Pókos Gergely.

Ez azt jelenti, hogy a vállalatnak jelentősen át kell rendeznie értékesítési struktúráját, és meg kell találnia azokat a csatornákat, valamint árakat, amelyeket eddig az ázsiai piac biztosított. Ez nem csak a mohácsi vágóhíd, de az egész magyar sertéságazat számára komoly kihívást jelent majd, az ázsiai régió ugyanis az egész magyar sertéshús termelés számára fontos felvevő volt.

A Pick-MCS az ázsiai piac kiesése miatt a környező országok felé tervez nyitni, és a Magyarországgal szomszédos országokban növeli majd az értékesítést. Ugyanakkor mivel a dél-európai piacokon jelentős sertéshús import zajlik, ezeken a területeken is terjeszkedni akarnak - közölte a vállalat vezérigazgatója.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?