Az első konkrét számok a kár nagyságáról, ha kitörne a sertéspestis

agrarszektor.hu
10 éve terjed az afrikai sertéspestis a kontinensen, a keletről érkező kór 2018-ban Belgiumot is elérte. A kitörési góc csak pár kilométerre van Németország határától. Most kiszámolták, kilónként mekkora kár érheti őket, ha a vírus náluk is felbukkan. Felvetődött egy járványbiztosítási díjtámogatás ötlete is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az afrikai sertéspestis (ASP) Grúziából kiindulva Oroszországon, Lengyelországon és Csehországon keresztül érkezett meg Belgiumba - néhány év leforgása alatt. Csak idő kérdése, hogy mikor jelentik be Európa legnagyobb sertéstermelői, hogy detektálták az első vírusos esetet. A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) idei ülésén aggódva tárgyalták a résztvevők, hogy egy esetleges járvány a teljes szektorra nagy csapást mérne. Az ASP megjelenése esetén Albert Hortmann-Scholten, az alsó-szászországi mezőgazdasági kamara üzemgazdasági szakterületének vezetője kétszámjegyű milliárdos károkra számít, természetesen euróban - még akkor is, ha csak a vaddisznóállományt érinti a kór.


Németország egy csapásra elveszítené a legfontosabb felvevőpiacait, csak Hongkong és Kanada maradna nyitott az innen érkező sertéshúsra. Márpedig éves szinten 1 millió tonna sertéshúst és húskészítményt kell elhelyezniük külföldön 1,6 milliárd euró értékben.

Ha kitör a járvány, akkor vágósertésenként 27 euró veszteség érheti az ágazatot"

 - számolt a szakember. Hozzátette: véleménye szerint a kór a következő 20-30 évben itt fog lappangani Európában. Meg kell tanulni együttélni a veszéllyel, és rendelkezni kell vészforgatókönyvvel a baj esetére.

A politikusok feldatának nevezte, hogy olyan kereskedelmi megállapodásokat kössenek a fogadóországokkal, amelyek rendelkeznek biztosítékkal az ASP esetére (ilyen a regionális kereskedelmi korlátozás a teljes ország kizárása helyett). Pozitív példaként említette meg azt az osztrák intézkedést, amelyik a gazdákat védi egy új biztosítással.

Ausztriában idén január elsejétől 55 százalékos díjtámogatásban részesülnek a gazdák, ha piaci biztosítást kötnek járványok esetére.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?