Wc-tréningen vesznek részt az új-zélandi tehenek

agrarszektor.hu
Egy furcsa tudományos kísérlet keretében az új-zélandi teheneket arra trenírozzák, hogy wc-re járjanak. Pontosabban: hogy egy meghatározott helyen - az etetőhelyükkel szemben - ürítsenek. A tudósok szerint ezzel a módszerrel a tehenészetek jelentősen csökkentik a nitrogén-kibocsájtásukat és így a környezeti terhelésüket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Azon tanakodtunk, hogyan lehetne a tehenészetek ökológiai lábnyomát csökkenteni, és ekkor merült fel a wc-tréning". Nyilván van ennek egy vicces felütése, de a mögötte lévő ötlet segítségével a gazdálkodók valóban tehetnek valamit a klímakatasztrófa enyhítéséért"- mondta el a kísérlet vezetője, Dr. Luke Cooney.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!


"Nyolc tehenet kezdtünk el tréningezni. Egy ürítő részlegbe irányítottuk őket, aminek az egyik vége egy távirányítású etetőállás

A marhákat abrakkal jutalmaztuk, ha az etetőállással szemben végezték el a dolgukat. 6 hét és körülbelül 60 tréning után szabad bejárást biztosítottunk a wc-jükbe, és azt vizsgáltuk, hogy bemennek-e maguktól, hogy ott ürítsenek."

Arról egyelőre nincs hír, hogy a tehenek megtették-e azt a szivességet a bolygónknak, hogy wc-re járnak. Dr. Cooney szerint a módszer legnagyobb előnye, hogy a nitrogén-kibocsájtást csökkenti a tehenészetekben. Amennyiben a tudósok rá tudják szoktatni a wc-re az állatokat, az jelentősen növeli a higiéniás állapotokat, és a gazdák ellenőrizni tudják a legelők károsanyag-kibocsájtását - írta az Irish Mirror.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?