Zúg a méhésztársadalom: virágzik a napraforgó, és megint hullanak a méhek

Agrárszektor
Senki nem tudja az okát, de több mint gyanús, hogy ismét a napraforgós körzetekben és ismét napraforgó-virágzáskor történnek a méhpusztulások. Egyik napról a másikra tűnnek el, vagy hullanak el a kaptár mellett komplett méhcsaládok. A Nébih Zöld Számot indított a tragédiák jelzésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Figyelmeztetést adott ki a biológiai védekezésre és a beporzókra szakosodott vállalat, a Koppert Biological Systems, mert szerintük idén nyáron olyan forróság lehet, hogy a méhek "megfőhetnek" a kaptárakban. Eközben Magyarországon egészen más lehet a baj.

A napraforgó virágzásával együtt megérkeztek az első sokkoló fotók a méhek pusztulásáról.

Tavaly ugyanilyenkor több mint háromszáz méhészet jelzett elhullást az Orzságos Magyar Méhészeti Egyesületnek (OMME), a magyar méhészek ötödét is érintette a probléma. Már akkor arról beszéltek, hogy a méhpusztulás és a napraforgó növényvédelme között összefüggés lehet, ugyanis azokban a megyékben, ahol jellemzően kevés a napraforgó, nem figyeltek meg hasonló károkat. Egyértelmű bizonyítékot azonban nem találtak a tragédiák okára. Ezért idén emelt mintaszámmal folytatódik a Nébih felmérése.

Ez azonban nem vigasztalja a méhészeket. A közösségi portál egyik szakmai csoportjában a fenti kép alá a következő kommentet írták: "Mi egy páran tavaly megpróbáltuk... Jelentettük, mintáztak (jelentés után 1,5 hónappal), eredmény még mindig nincs!!!" Reméljük, idén több kapacitása lesz a mintafeldolgozásra a hatóságnak, különben elillan a bizalom iránta. Nem lehet azonban könnyű a dolguk, maguk a méhészek is tanácstalanok az okokat illetően. Egy solti méhész például alig talált hullát, mégis kiürültek a kaptárai:

Vagy elpusztultak már valahol útközben egy mérgezés miatt, vagy félretájékozódtak egy kisebb dózistól. Fogalmunk sincs, mi van, de biztos, hogy valami környezeti ártalom."

A Nébih Zöld Száma, ahol a bejelentéseket nagyon ajánlott megtenni: 06-80/263-244.

Idén az időjárás is kibabrált a méhészekkel, hiszen a viharok leginkább a napraforgós Szabolcs-Szatmár megyét érintették.

Egyébként a hordás még nem túl intenzív: kaptáranként 3-5 kilogrammot mérnek a méhészek, ami kicsit meg is lepte őket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?