Kilátástalan helyzetben a magyar méhészek: óriási a bizonytalanság az ágazatban

Kilátástalan helyzetben a magyar méhészek: óriási a bizonytalanság az ágazatban

Nem sikerült talpra állnia a magyar méhészeti ágazatnak a téliesen fagyos tavasz után. Az akác elfagyása után a repce virágzását se tudták kihasználni a méhek az esős időjárás miatt. A hárs esetében már a szárazság és az aszály jelentett problémát. És hogy milyen lesz végül az idei méztermés? Milyen árakra számíthatunk idén? Az Agrárszektor erről kérdezte meg a magyar méhészeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az enyhe tél után a tavasz meglepően hideg és borús volt idén, az április eleji fagyok pedig a mezőgazdaság több szereplőjének keresztbe húzták a számításait. A gyümölcstermesztők mellett a méhészek, így végső soron a méhek is nehéz helyzetbe kerültek, Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke pedig már áprilisban arról beszélt, hogy idén is veszélybe került a magyar méztermés. A méhészek tapasztalatairól és helyzetértékeléséről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Akkor többen úgy nyilatkoztak, hogy az akác elfagyása után minden azon múlik, hogy milyen lesz a repce virágzása, illetve hogy lesz-e másodvirágzása az akácnak. A következő hetek történései azonban az ágazat minden szereplőjét meglepték: a hideg és csapadékos májust egy forró és száraz június követte, júliusban pedig egymást váltják a forró és a csapadékos hetek. A repce virágzása épp egy ilyen csapadékos időszakra esett, míg a hárs esetében a hőség és az aszály tette tönkre a virágokat. Az Agrárszektor ezért arról kérdezte meg a magyar méhészeket, hogy javult-e a helyzetük az áprilisihoz képest, illetve hogy milyenek a kilátásaik az év hátralevő részét illetően.

A Veszprém megyei Illés Méhészet vezetője, Illés András az Agrárszektor kérdésére elárulta, hogy az idei termésnek már látják a végét, de az sajnos alapvetően gyenge lesz. A tavaszi hideg miatt a repcére nem tudtak kirepülni a méhek, az akácot a fagykárok és a rossz idő tette tönkre. A facélia ugyan jól sikerült, ismerte el a szakember, de aztán azzal folytatta, hogy a hárs virágai leégtek a nagy melegben, és az aszály miatt a napraforgó virágzása is gyengébb lett. Illés András úgy látja, hogy idén nem nagyon lesz akácméz a boltokban, mert országosan nagyon gyenge lett a termés. Ezen kívül viszont többféle mézből is hiány lesz később, az akác mellett a hársból biztosan. Ez a felsőörsi méhész szerint okvetlenül áremelkedéshez fog vezetni. Illés András szerint 20%-os áremelkedés várható az egyes mézfajtáknál, de az akácnál akár 50-100%-os drágulás is elképzelhető. A méhek egészségét illetően a szakember úgy nyilatkozott, hogy a rovarok alapvetően le tudják követni az időjárás változásait, inkább a növények állapota az, ami meghatározza a méztermelést. A virágzó kultúrák pedig nem voltak olyan állapotban, hogy ott jó hordás lehessen, előbb a hideg, a fagy és az eső hátráltatta a méhészeket, most pedig a forró, aszályos időszakban a mézelő növényeknek leégett a virága, és kiégtek a legelők. Már most virágpor-éhség van, etetni kell a méheket, mutatott rá az Illés Méhészet vezetője. A mostani esők talán valamit szépíthetnek a termésen, de Illés András szerint arra kell készülni, hogy méhészeti szempontból kemény lesz a nyár vége.

Bercsényi János, a Bács-Kiskun megyei Bercsényi Családi Méhészet vezetője szerint minden növény virágzása gyönge volt az idén. A hárs se jött be, mert az eső nélküli és 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletet az már nem szereti, így három nap alatt leégtek a virágok. A hajósi szakember beszélt arról is, hogy nem nagyon várható nagy változás már ebben az évben. A napraforgó nem adja a mézet, facélia pedig nincs a környéken, bár Győr mellett volt vándorolni, ott legalább tudott valamennyi mézet gyűjteni. Bercsényi János szerint a méhek dolgoztak volna, de vagy nagyon meleg volt, vagy esett. Hajós környékére inkább az előbbi volt jellemző, a csapadék mennyisége ott jóformán nulla volt, amikor viszont a repce virágzott, akkor a rosszkor jött, többnapos eső akadályozta meg a hordást. A méhész beszélt arról is, hogy a tavalyi évhez képest árat kellett emelnie, nem tudta elkerülni ezt a lépést. Bercsényi János úgy látja, karácsonyig elegendőek a készletek, de utána komoly gondok lesznek, és az ország behozatalra szorul majd mézből. A szakember attól tart, hogy ha ez így folytatódik, Magyarországon hamarosan leáldozik a méhészeti ágazatnak.

A büttösi méhész, Szedlák Tibor az Agrárszektor kérdésére úgy fogalmazott, hogy az akácméztermés végül jobb lett, mint a tavalyi, de ez se lett híres. Az őstermelő elmondta, hogy repcemézet idén nem tudott előállítani, mivel a környéken nem vetettek repcét a gazdák, ő pedig nem tudott vándorolni a méhekkel. Valami kis almaméz és vegyes virágméz összejött, de csak jelentéktelen mennyiségben. Az akácméz épp csak arra elegendő, hogy elvannak rajta a méhek, nem kell őket etetni. A Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi csücskében működő méhész leginkább a napraforgóban bízik, ami még csak most kezd mézelni a megyében. Szedlák Tibor beszélt arról is, hogy a késő tavaszi és kora nyári időjárás nem volt jó hatással a méhekre, egyszerűen nem tudtak kirepülni és hordani. A helyi gazdák nem foglalkoznak se facéliával, se mustárral, hársfából pedig kevés van a környéken.

Sokkal optimistábban nyilatkozott Nagyné Tóth Aranka, aki férjével, Nagy Attilával és gyermekeivel viszi a sajókazai Mr. Méz nevű családi vállalkozást. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei méhészek az Agrárszektor érdeklődésére kifejtették, hogy a tavaszi várakozásokkal ellentétben a jövedelmük nagy százalékát adó akácméztermés kifejezetten jól sikerült. Ezt ellensúlyozza viszont, hogy sem a selyemfű, sem a hárs nem lett jó idén, a napraforgót pedig még nem tudják, mert azon még most vannak kint a méhek, a következő napokban fog megkezdődni a pergetés. A repce - a már említett okokból - szintén nagyon rossz lett, az olajretek nem mézelt, a facélia pedig nincs a környéken, illetve ami van, azt a méhészek ültetik a saját méheiknek. Nagyné Tóth Aranka elmondta, hogy ha nem is lettek olyan nagyon jók a termések, de azért lettek, és ez a fő. Nagyjából sikerült feltölteni a készleteiket, bár azt nem tudnák megmondani, hogy ez meddig fog kitartani. A méhek egészségét illetően a szakember kiemelte, hogy a kánikula nem tett jót nekik, sokat kellett itatni őket, de ezen kívül semmiféle kirívó negatív hatást nem tapasztaltak a méhcsaládoknál, nem atkásak, nincs semmi bajuk. Nagyné Tóth Aranka elárulta, hogy idén még csak az év elején emeltek az áraikon, de azóta is azokkal dolgoznak. Mivel a közelmúltban nem nagyon jártak piacolni, így most nem tudják, milyen árak vannak másoknál, de igazodni fognak hozzájuk.

Összegzésül elmondható, hogy a magyar méhészeti ágazat nem tudta kiheverni a hideg és fagyos tavaszt, később pedig az egyszer hűvös és csapadékos, máskor meleg és száraz nyári időjárás nehezítette meg a dolgukat. Ugyan valamelyest sikerült feltölteniük a készleteiket, de abban szinte mindannyian egyetértenek, hogy a méztermés nem fog kitartani a következő tavaszig. Ami a mézárakat illeti, mindegyik termelő arról beszélt, hogy előbb-utóbb kénytelen lesz árat emelni, de a népszerűbb termékek - mint például akácméz és hársméz - hiánya további drágulásokhoz vezethet még.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?