Egy méreg nélküli patkányfogó, amelyik egyszerre tucatnyi rágcsálót is elkap

agrarszektor.hu
Nem mérgező és nem nem kerülik el a többiek az egyszer már működésbe lépett csapdát - mindez nagyon fontos egy ilyen tanulékony és szapora állat esetében, mint a patkány. A fejlesztők a főváros patkányproblémáira ajánlották a szerkezetet, de gabonatárolókban is tökéletesen beválna. Íme a megoldás!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Forradalmasíthatja a rágcsálóirtást az okos patkánycsapda, amely egyszerre húsz állatot is képes elejteni. Az új alternatíva emberekre nem veszélyes, így olyan helyeken is használható, ahol a mérgek kirakása tiltott, vagy problémát jelent. A berendezés az okostelefonokkal is tud kommunikálni, és értesíti a tulajdonost az elkapásokról.

Az alternatív patkánycsapda egy két részből álló szerelvényből tevődik össze. A patkány a felső részbe mászik be, s ahogy fogyaszt a benne lévő csaliból, egy nyomásérzékeny gomb lenyitja az alatta található csapóajtót. Az alsó, fertőtlenítőfolyadékkal teli tartályba esik be a patkány, ahol előbb bekábul, majd megfullad. A folyadék azonban a teljes bomlási folyamatot leállítja, így az elhullott rágcsálót nem kell azonnal kivenni onnan. A kapást és a mennyiséget a láda külső része jelzi. Egyszeri bekapcsolással a csapda akár 20 állatot is képes elejteni. Az elfogás után csak az alsó tartályban lévő tetemeket kell kivenni és pótolni a helyi táplálkozási szokásnak megfelelő csalikat, így a megoldás költséghatékony és biztonságos. Fertőzöttségi szinttől függően a fertőtlenítőfolyadék egyszeri feltöltéssel 3-12 hónapig használható.

A módszer azért nevezhető forradalminak, mert a 2. generációs mérgezett csalétket már 1978 óta használják irtásra. A mérgekkel szemben a patkányok a gyors szaporodás miatt folyamatosan egyre ellenállóbbá válnak, miközben maga a méreg veszélyes más melegvérűekre is.

"A vándorpatkánynál 2,6 havonta generációváltás történik, mivel csupán 21-23 nap a vemhességük, illetve 8 hetes korukra már ivaréretté válnak. Az elmúlt 41 év a vándorpatkányoknál közel 190 nemzedéket jelent, míg nálunk, embereknél kettőt sem. A napjainkban használt mérgekre egyre immunisabbak. A helyzetet az is nehezíti, hogy 2018. március 1-től az Európai Bizottság közel 40 százalékkal csökkentette a jelenlegi szabadforgalmú irtószerek hatóanyagát, amely gyakorlatilag "védőoltásként" fog működni a patkányok szervezetében. Mivel nagyon óvatos állatokról van szó, a klasszikus csapdákkal is egyre reménytelenebb az elfogásuk. Többek között ezért kezdtünk el egy új módszer után kutatni, amely nem jár veszélyes méreggel vagy az út szélén heverő mérgezett patkánytetemekkel" - mondta el Szigeti Zsolt, az Abatox ügyvezetője a cég sajtóközleményében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?