Végső megoldás a trópusi lázak ellen? Újrafelfedezték a nácik szuperrovarölőjét

agrarszektor.hu
A Zika-vírus, a chikungunya-láz, a dengue-láz és a sárgaláz veszélyes terjesztője, az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) Magyarországon is egyre nagyobb számban lesz jelen a következő évtizedekben. A világ trópusi területein pedig akkora a rovarnyomás, hogy még most is alkalmazzák a hírhedt DDT-t. A kutatók most egy már-már feledésbe merült molekulában látják az új esélyt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A háborúkat nem feltétlenül a fegyverek nyerik. Legalább ekkora szerepe van a győzelemben annak, hogy melyik hadsereg katonái maradnak egészségesebbek. A malária a második világháborúban mindegyik oldalon katonák ezreit döntötte le a lábáról és ölte meg. A hatékony rovarirtás így elsődleges fontosságúvá vált. A szövetségeseknek ott volt a DDT, de a nácik is kifejlesztették a maguk verzióját. Ezt azóta tökéletesen elfelejtették, de az újrafelfedező kutatók szerint hatékonyabb, sőt talán biztonságosabb, mint az eredeti - írja az Index a Ma is tanultam valamit rovatában. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A DDT-ről bebizonyosodott, hogy feldúsul a táplálékláncban, állatot és embert egyaránt károsít. Megzavarja a hormonrendszer működését, rákkeltő hatása van, roncsolja a hím ivarsejteket, vetéléseket okoz, a születendő gyermekben fejlődési rendellenességek léphetnek fel. A világ nagy részén ezért mára betiltották, de Afrika maláriától leginkább sújtott területein mindmáig használják.

Tigrisszúnyog

Michael Ward, a New York-i Egyetem kémiaprofesszora teljesen véletlenül futott bele a német DDT-ről (a DFDT-ről) szóló második világháborús hírszerzési jelentésekbe. Ott leírták ugyan, hogy a náci kémikusok azt állították, hogy a DFDT hatékonyabb a DDT-nél, de ezt csak alaptalan kérkedésnek gondolták. Most azonban az amerikai kémiai társaság folyóiratában frissen közölt tanulmány új oldaláról mutatja be a molekulát. A DFDT kristállyos formáit a muslicák (Drosophila), valamint maláriaszúnyog (Anopheles) és tigrisszúnyog (Aedes)  ellen vizsgálták, utóbbi a Zika-vírus, a sárgaláz, a dengue-láz és chikungunya-láz terjesztője. Kiderült, hogy

a DFDT négy és félszer gyorsabban öli meg a muslicákat, mint a DDT, a szúnyogat pedig hétszer gyorsabban.

Minthogy a DFDT mérgezőbb a szúnyogokra nézve, mint a DDT, elméletileg sokkal kevesebbet kell belőle használni, ami csökkentheti az általa okozott környezeti terhelést. Emellett ott, ahol most is használják a DDT-t, alternatív szerként szolgálhat, így a két hatóanyagot cserélgetve, rezisztenciatörőként működhet - spekulálnak a kutatók.

Ugyanakkor a két anyag kémiai szerkezete veszélyes hasonlít egymásra. Míg a DDT a diklór-difenil-triklóretán, addig a DFDT-ben két klóratomot fluoratomokra cseréltek (így lett difluor-difenil-triklóretán). Utóbbi tehát csak két atomban különbözik a DDT-től. A kémikusok többsége ezért azt gondolja, hogy a DFDT ugyanolyan tragikus mellékhatásokat okozhat, mint rossz hírű rokona. Sőt, az is elképzelhető, hogy a DDT-re rezisztens szúnyogok kapásból ellenállnának a DFDT-nek is. Más vegyészek azonban arra emlékeztetnek, hogy nem ritka, hogy egy molekulán végzett kicsiny módosítás is teljesen megváltoztatja a rá adott biológiai reakciókat. A DFDT biológiai hatásait tehát tovább kell tesztelni, és most már melegvérűeken is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?