Bukások és szárnyalások: így zárja az évet a magyar állattenyésztés

agrarszektor.hu
A Kínában tomboló afrikai sertéspestis (ASP) hatását az egész világ érzi, így Magyarország is, ahhoz azonban, hogy rendeződjön a piac, még hosszú évekre van szükség - mondta a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója. A magyar állattenyésztés a 2019-es évet az átlagosnál jobban zárta, egyedül a baromfitartók és a tojástermelők számításai nem alakultak úgy, ahogy tervezték.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világgazdasági helyzet most nehezebb és rosszabb, mint amilyen 2016-2017-ben volt, ennek a hatását Magyarország is érezni fogja, ezért a kormány részéről különböző gazdaságélénkítő csomagokra lenne szükség annak érdekében, hogy ne legyenek a későbbiekben gondok - közölte Wagenhoffer Zsombor a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. Ugyanakkor a Közös Agrárpolitika vonatkozásában még szerencsés, hogy tart az átmeneti időszak, most már tudjuk mire mennyi jut majd, és látszik, hogy Magyarország jó helyzetben van az állattenyésztési támogatások vonatkozásában. 

A magyar állattenyésztés 2019-ben egy átlagosnál jobb évet zárt, habár a szakember azt megjegyezte, hogy a baromfitartóknak és a tojástermelőknek az év második fele nem úgy alakult, ahogy tervezték - tájékoztatott a szakember. 2018-ban lépett hatályba az új, uniós állattenyésztési rendelet, a tagállamoknak pedig ehhez kellett igazítaniuk a saját jogszabályaikat, amivel Magyarország egy kicsit elcsúszott, de augusztus-szeptemberre véglegesítettük őket. A szakember szerint a verseny egyre élesedik, egy állatfajtát ugyanis már nemcsak egy tenyésztőszervezet tenyészthet, hanem több is, aminek a szakma nem örül, hiszen nem az a legjobb, ha szétszabdalják a tenyésztésszervezést Európában és Magyarországon. Van azonban pozitív vonulata is a dolgokat, azok a tenyésztőszervezetek ugyanis akik eddig azt gondolták, hogy nincsen konkurencia, most felébredtek. Az ágazatban komoly problémát jelent, hogy nincs elég állatorvos, aminek az afrikai sertéspestis (ASP) miatt súlyos következményei lehetnek - emelte ki. 

Wagenhoffer Zsombor hangsúlyozta, hogy habár Európában növekszik a sertéstartási kedv, Magyarországon ezzel szemben inkább csökkent, a vágások számával együtt, ami valószínűleg a sertéspestisnek tudható be. Kína és Dél-Kelet Ázsia sertésállományát teljesen letarolta az ASP, ez pedig az egész világra hatással van. A kiesés körülbelül 40-60 százalékos lehet, és ezt a hatalmas mennyiséget nem lehet egyik napról a másikra pótolni. A kínai válságnak az lett a következménye, hogy elszálltak az élősertés árak, és soha nem látott drágulást mutatott a piac. 

Wagenhoffer Zsombor

A tejágazatban hazánkban a stabilitás volt a jellemző idén, a 2016-2017-es ingadozások után most nyugodt volt a piac és a túltermelés sem volt a jellemző - közölte az ügyvezető igazgató. Hozzátette, talán végre elindul a szektor feldolgozóiparának színvonalának emelkedése. Emellett Kínára mindenképp figyelni kell, mert a nemzetközi piacon meghatározó a jelenlétük.

A húsmarha ágazatról elmondható, hogy habár a tejhasznú állománynál pici csökkenés látszik, és a kocák száma is kevesebb lett idén, a húsmarháknál pont az ellenkezője történt, 2000 óta ugyanis hatalmasat fejlődött a szektor. Ugyanakkor itt a mennyiség helyett már inkább a minőséget kellene erősíteni, az apaállományt meg kellene fiatalítani, illetve a hízlalási kapacitások kiépítését is szem előtt kell tartani. 

Az élelmiszerfogyasztási trendekkel kapcsolatban jól látszik a gyorséttermek térhódítása a hagyományosakkal szemben, ez a tendencia azonban meghatározza mit fogyasztanak az emberek, és az állattenyésztőknek mit kell előállítaniuk - hangsúlyozta Wagenhoffer. Meglepő, hogy a különleges ételek piaca a harmamdik leggyorsabban fejlődő luxuspiac, ha ide állati termékekkel, és nem a műhússal be tudna jutni Magyarország, az nagy siker lenne. A szakember kitért arra is, hogy egyre jobban terjednek a vegetárinus és vegán életmódok, egy felmérés szerint azonban Magyarországon a legkevésbé nyitottak az emberek a műhúsok irányába. Az ügyvezető igazgató problémaként emelte ki a ketreces állattartás betiltását, amely a baromfitartók feje felett lebeg. A jövővel kapcsolatban azt mondta, lehet, hogy kevesebb húst tudunk majd eladni, de az mindenképp jobb minőségű kell, hogy legyen, akár magasabb áron is. 

A Portfolio Agrárszektor 2019 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Stiller Ákos
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02