Újra lecsapott a rettegett vírus: egy egész tyúkfarm állományát le kell ölni miatta

Újra lecsapott a rettegett vírus: egy egész tyúkfarm állományát le kell ölni miatta

MTI
A madárinfluenza vírus megjelenése miatt el kell pusztítani egy tyúkfarm állományát a Máramaros megyei Szinérváralja (Seini) településen - közölte szerdán a romániai megyei állategészségügyi hatóság (DSVSA).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tojástermelésre szakosodott tyúkfarm 18 700-as állatállományából több mint 11 ezer pusztult el az elmúlt napokban a vírus következtében. A hatósági vizsgálat a betegség H5N8 altípusát mutatta ki. A DSVSA elrendelte a megmaradt állomány elpusztítását és elégetését, valamint kijelölte a gazdaság körül a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. 

Az utóbbi körzetben megtiltották a madarak szállítását, és felfüggesztették a farmon termelt tojás árusítását. A tyúkállomány elpusztítása, elhamvasztása után elkezdődik a farm fertőtlenítése - közölte a Mediafax hírügynökség.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt az agrárszektor.hu megírta, Magyarországon is terjed a madárinfluenza, a hét elején Komárom-Esztergom megyében egy Ács település melletti telephelyen madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih, így a teljes állományt, 53.500 pulykát kellett leölni. A mai napon egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is igazolták a vírus jelenlétét, a vizsgálatok ezúttal is a betegség H5N8 altípusát mutatták ki. Így az állategészségügyi szakemberek a mintegy 115.000-es állomány leölését már gyanú alapján megkezdték. Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója és a Pulykaszövetség titkára arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vírus egyszeri hazai megjelenése is komoly gazdasági károkat okozhat Magyarországnak és a hazai vállalkozásoknak, több ország ugyanis korlátozhatja, vagy éppen megtilthatja a magyar baromfitermékek bevitelét országába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?