Zuhan a lengyel sertéshúsfogyasztás, és elveszették legnagyobb piacukat is

Zuhan a lengyel sertéshúsfogyasztás, és elveszették legnagyobb piacukat is

agrarszektor.hu
Az USDA jelentése szerint Lengyelországban tavaly további 4 százalékos állománycsökkenés ment végbe a sertéságazatban, és 2020 első felében is ez a trend fog folytatódni. A magas felvásárlási árak azonban meghozhatják a termelési kedvet, csak legyen végre egy jó év a takarmánytermelésben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az USDA jelentése szerint Lengyelországban 2019-ben 4 százalékos állománycsökkenés ment végbe a sertéságazatban, mivel az afrikai sertéspestis megállíthatatlanul terjed, valamint az elmúlt két év aszályos időjárása miatt kevés és drága a takarmány. 2020 első felében is ez a trend fog folytatódni, hiszen a kondíciók semmit nem változnak a következő betakarításig. Januárban az egy évvel ezelőtti állománynagyságtól 4 százalékkal maradt el a sertéslétszám, hiszen tavaly a hizlaláshoz szükséges malacimport is csökkent Dániából, Németországból és Hollandiából. Az ASP elérte az ország nyugati határát, de a hivatalos jelentések szerint még nem lépte azt át Németország felé.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A csökkenő sertésállomány mellett jelentősen emelkednek a sertésárak, hiszen a kül- és belföldi kereslet egyaránt nőtt a sertéshús iránt. Novemberben már 1,55 dollárra (473 Ft/élősúlykilogramm) emelkedett a sertés felvásárlási ára, ami 39 százalékkal haladta meg az előző évi árszintet. (A jelenlegi magyar ár 494 Ft/élősúlykilogramm, a trend csökkenő, novemberben 3 százalékkal, decemberben 7 százalékkal adtak többet a sertésért - agrárszektor.hu.)


Az USDA szerint a magas árak 2020 első negyedévében még biztosan fennmaradnak, amit előrejelez az is, hogy a malacimport 7,6 millió egyedre zsugorodott (a hízóalapanyag 90 százaléka Dániából érkezik), és a tenyészállatok behozatala is 560 ezer példányra mérséklődött (-3%).

Az ASP-helyzet változatlanul rossz:

2019-ben csaknem 2500 esetben mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát a vaddisznókban és 48 esetben a házisertésekben is.

A kór tavaly novemberen elérte az ország nyugati határát és legnagyobb sertrésállító körzetét: Nagy-Lengyelország közigazgatási egységben a lengyel sertések harmadát állítják elő. Mindent összevetve 2019-ben 7 százalékkal esett a sertéshúselőállítás az országban, 2 millió tonnát ért el. A lengyel sertéshúsfogyasztás ugyanilyen mértékben mérséklődött, de még így is 38 kg/fő (Magyarországon ez ma mintegy 10 kilóval kevesebb - agrárszektor.hu). Lengyelország 2018-ban és 2019-ben is nettó sertéshúsimportőr volt. A lengyel külkereskedelmi mérlegre idén az is hátrányosan hat, hogy

az EU-ból kilépő Nagy-Britannia vásárolta meg eddig a teljes lengyel sertéshúskivitel 20 százalékát. Ez némi aggodalomra is okot ad: 80 ezer tonna húsnak idén más irányt kell vennie Európában.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?