Aggasztó a helyzet: még nagyobb sertéshúspara jöhet 2020-ban

Aggasztó a helyzet: még nagyobb sertéshúspara jöhet 2020-ban

agrarszektor.hu
A sertéshús globális termelésének 9 százalékos csökkenését várják a szakértők 2020-ban. Ennek oka, hogy az olyan afrikaisertéspestis-vírus (ASP) által érintett régiókban, mint Ázsia, Kelet-Európa és Afrika, várhatóan csökkentik majd idén az előállítást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A globális sertéstermelés várhatóan újabb, egymást követő évben csökken majd az ázsiai, afrikai és európai ASP-kitörések miatt, ez a csökkenés az USDA szakértői szerint az idén 9 százalékos lesz - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az előrejelzés mintegy 4 százalékkal felfelé módosította a kínai sertéshús termelést, mivel a termelők nagyobb vágósúllyal küldik az állataikat a profitmaximalizálás érdekében.

Ennek ellenére a tavaly regisztrált kínai sertésállomány 41 százalékos csökkenése egyértelműen befolyásolja a 2020-as termelési szintet, amely várhatóan 23 százalékkal csökken 2019-hez képest. A Fülöp-szigeteken a sertéstermelés várhatóan 10 százalékkal csökken a tavalyi adatokhoz képest, mivel szeptember óta az országot több ASP-kitörés sújtotta. Ezzel szemben Brazíliában (+ 5%), az Egyesült Államokban (+ 4%), az EU-ban (+1%) és Kanadában várhatóan növekedni fog a termelés, mivel ők a kínai sertéshús piac fő beszállítói. A kínai sertésimport így várhatóan eléri a 3,7 millió tonnát, ami 42%-kal több, mint 2019-ben.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?