Ez elképesztő: óriási gyapjúfelhőként került elő a rég elveszett bárány

Ez elképesztő: óriási gyapjúfelhőként került elő a rég elveszett bárány

agrarszektor.hu
Hét évvel ezelőtt komoly bozóttüzek pusztítottak az ausztrál Tasmania szigetén. Ennek a tűznek esett áldozatul Alice Gray családjának gazdálkodása is. A tűz több kilométernyi kerítést emésztett el, ennek következtében több állat is elszökött, és tulajdonosaik a tűz eloltása után azt gondolták, hogy az eltűnt állatok odaveszhettek. Mostanra kiderült, hogy ez utóbbi csak részben lehet igaz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A menekülő állatok között volt egy fiatal bárány is, akiről szintén rég lemondtak, ám hét évvel később váratlanul beállított a farmra, megtermett birkaként, akit eddigi élete során még egyszer sem nyírtak meg, írta a 444.hu a Smithsonian Magazine beszámolója nyomán. A bárány, hatalmas és szúrós gyapja nyomán a Prickles, vagyis a Szúrós/Tüskés nevet kapta.

A helyi riportok szerint a bárány még 2013-ban alighanem túl messzire vándorolt a gazdaságtól, később pedig hiába akart volna visszatérni, a tűz utáni helyreállítási munkákban új kerítést emeltek a 80 hektáros terület köré. A Gray család amúgy több ezer birkát tart, ebből sokan vesztek oda a tűzben, illetve a vadonban. A fiatal bárány eltűnése ezért elsőre nem tűnt fel senkinek, ugyanakkor Alice Gray apósa évekkel később többször is érdekes jelenséget szúrt ki a gazdaság szélén kihelyezett éjjellátó kamerák felvételein: egy nagy fehér, rendkívül bolyhos lényt. Valamiért azonban nem indult komolyabb nyomozás a furcsaság után, így a bárány végül csak a koronavírus következtében került meg.

A járvány miatt elrendelt korlátozások következtében ugyanis a család tagjai is otthon ragadtak, vagyis a 80 hektáros gazdaságukban. Alice Gray elmondása alapján a fia hatodik születésnapjának megünneplésére barbecue-t rendeztek, és kitalálták, hogy a szabadtéri sütögetés lehetne a gazdaság egy olyan részén, ahol ritkán járnak. Ezért a terület egyik szélére mentek ki, és már épp készültek nekilátni a húsok sütésének, amikor a kerítés túloldalán felbukkant a nagydarab fehér lény.

A születésnapból így a beszámolók szerint egy őrült hajsza lett a birka után, állítólag egyáltalán nem volt könnyű kézre keríteni a hatalmas, pufók állatot. A nyírások elmaradása miatt Prickles nagyjából ötször akkora volt, mint egy átlagos birka. A család azonban arra jutott, hogy Prickles nem élhet örökké együtt ennyi gyapjúval, ezért május elsejére szerveztek már neki egy alaposabb nyírást. Ebből pedig egy jótékonysági kezdeményezést is összehoztak: adományokat gyűjtenek, melyet az ENSZ menekültügyi hivatalának ajánlanak fel, hogy a koronavírus elleni küzdelmet segítsék a menekültek között. Ezen az oldalon lehet nevezni, és a "nevezési díj", azaz az adományozás után meg lehet tippelni, hogy mennyit nyom majd a levágott gyapjú súlya, a nyertes pedig jutalmat kap majd.

(Címlapkép forrása: Alice Gray)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06