Ilyen még nem volt: kukacokkal küzd a klímaváltozás ellen egy dél-afrikai cég

Ilyen még nem volt: kukacokkal küzd a klímaváltozás ellen egy dél-afrikai cég

agrarszektor.hu
Dél-Afrikában az AgriProtein nevű cég több tonna élelmiszer-hulladékot etet meg a kukacokkal, hogy a bomlásból eredő metán ne kerüljön a légkörbe. A gilisztákból ezután állateledel készül. Az AgriProtein ezzel körforgásos megoldást talált a klímaváltozás lassítására.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A dél-afrikai AgriProtein körforgásos megoldást talált a klímaváltozás lassítására. Nap mint nap több tonna élelmiszer-hulladékot etetnek meg több millió kukaccal, hogy az élelmiszerek bomlásából eredő metán ne kerüljön a légkörbe. A cég a hulladékot először folyósítja, majd a giliszták táplálékául szolgál. Végül a jóllakott puhatestűekből állateledelt készítenek, írta meg a HVG.hu a Bloomberg információi alapján.

A metánkibocsátás jelentősen hozzátesz a klímaváltozáshoz, a rothadó hulladékból eredő üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig 5%-át teszi ki a világ kibocsátásának. Már több ország betiltotta, hogy szerves hulladék a szemétbe kerüljön, ezek komposztálása vagy hasznosítása épp ezért fontos szerepet játszik abban, hogy csökkentsük a kibocsátást, ez pedig számos üzleti lehetőséget is teremt. Ezért az ehhez hasonló profilú cégek a befektetők kedvelt célpontjaivá váltak az elmúlt időszakban.

Az AgriProtein 2015-ben nyitotta a gyárát azzal a céllal, hogy a szerves hulladékkal táplálkozó rovarokból eledelt készítsenek, amit utána halfarmoknak adnak el. Mostanra naponta 15 tonnányi élelmiszer-hulladék érkezik a céghez Fokváros éttermeiből és üzleteiből. A terveik között szerepel, hogy még idén az afrikainál is nagyobb létesítményeket építenek Kaliforniában és Hollandiában, amelyek naponta 250 tonna élelmiszer-hulladékot lesznek majd képesek feldolgozni. Los Angeles mellett is hamarosan megnyitnak egy létesítményt, azonban még legalább további 16-ra lenne szükség, hogy feldolgozzák a városban keletkező szerves hulladékot.

A létesítmény egyik első helyiségében kék UV-fény alatt élnek több mint 200 ketrecben és műanyagcsőben azok a katonalegyek, amelyek lárváit gyűjtik össze. Ezek eszik meg az élelmiszer-hulladékot és belőlük készül állateledel, valamint olaj, amit szintén a takarmányozásban hasznosítanak.

Jelenleg sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Nagy potenciál van ebben az iparágban

- mondta Elsja Pieterse, az ottani egyetem egyik, rovargazdálkodással foglalkozó kutatója.

A cég laboratóriumában számos kutató dolgozik azon, hogyan gyorsíthatják a kukacok növekedését és hogy milyen innovatív módon használhatnák még fel őket. Az egyik kísérletükben például azt vizsgálják, miként hasznosíthatják a kitint szervátültetéseknél, vagy a kukacokból készült kivonatot akné kezelésére.

De még ha meg is találják ezekre a problémákra a választ, a megoldások nem fordíthatóak azonnal gyakorlattá. Például az Európai Unióban jogszabály tiltja a hulladék felhasználását az élelmiszeriparban, ami korlátozza a szerves hulladékok feldolgozását is. De már Európában és Magyarországon is vannak olyan kezdeményezések, amelyek a rovarok minél szélesebb körű felhasználásán alapulnak.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06