Megdöbbentő számok: nagyot változott a sertés felvásárlási ára Magyarországon

Megdöbbentő számok: nagyot változott a sertés felvásárlási ára Magyarországon

agrarszektor.hu
Elképesztően elszállt a vágósertés felvásárlási átlagára az utóbbi években Magyarországon, hiszen míg 2002-ben mindössze 275 forint volt a vágósertés kilogrammonkénti ára, addig 2019-ben már 445 forintra emelkedett. A drasztikus áremelkedés hátterében az áll, hogy a Kínában megjelent afrikai sertéspestis (ASP) jelentősen átrendezte a piaci viszonyokat, hiszen a kínai kereslet így megjelent az Európai Unióban, ami látványosan felverte az alapanyagárakat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világ legnagyobb sertéstenyésztője és sertéshús előállítója Kína, amely több mint egy éve, 2018 augusztusában szembesült az afrikai sertéspestis terjedésével. Becslések szerint azóta a kínai állomány közel fele vagy elpusztult, vagy kényszervágásra került, úgyhogy a kínaiak óriási kereslettel jelentek meg a világpiacon, fölverve a világpiaci árat, illetve az alapanyagárakat az Európai Unióban. Ennek nyomán az egyik legnagyobb exportáló az Európai Unió lett, amely több mint 80%-kal növelte egy év alatt a kivitelét a kínai piacra.

Ez az árakban is megjelent, és mintegy 50%-kal magasabb áron határozta meg az élő sertés árát, vagyis ennyivel nőtt egy év alatt a vágóhidak számára legfontosabb alapanyag, a disznó ára. Ennyivel kap tehát 2020-ban többet egy sertéstenyésztő gazda a hízójáért, mint egy évvel ezelőtt. Jól látszik, hogy míg 2002-ben 275 forintot kértek a vágósertés kilójáért, addig 2019-re ez 445 forintra emelkedett. A 2018-as árhoz képest is kiugró volt ez a növekedés, hiszen akkor 363 forint volt egy kilogramm vágósertés felvásárlási átlagára. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?