Ennek nagyon rossz vége lesz: tömegesen pusztulnak a rovarok

Ennek nagyon rossz vége lesz: tömegesen pusztulnak a rovarok

agrarszektor.hu
Egy kutatás szerint az elmúlt 30 évben világszerte 25 százalékkal csökkent a szárazföldi rovarok száma. A legnegatívabb trendeket alapvetően Észak-Amerikában találták, ezt az urbanizációval és a mezőgazdaság térhódításával magyarázzák. Az európai területeken főként a 2005-től tapasztalható kiemelkedő csökkenés, ami a szakemberek szerint arra enged sejtetni, hogy csak most kezdi kifejteni hatását az intenzív mezőgazdaság, a fokozott vegyszerezés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A most megjelent Science-cikk egy áttekintő tanulmány, amely 166 különböző vizsgálatnak az eredményeit szintetizálta, és azoknak az adatait felhasználva próbált meg trendeket kimutatni. Az áttekintő tanulmány alapján a szárazföldi ökoszisztémákban a rovarpopulációknak évi körülbelül egy, tehát tízévente nagyjából 9 százalékos csökkenését találták, míg a vizes ökoszisztémákban található rovarpopulációknál tízévente körülbelül 11 százalékos növekedést tapasztaltak - ismertette az InfoRádiónak Kovács-Hostyánszki Anikó, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa.

A legnegatívabb trendeket alapvetően Észak-Amerikában találták a szárazföldön élő rovarok esetében, igaz, az áttekintett adatok jelentős része Észak-Amerikából, valamint Európából származik - jegyezte meg a szakértő, aki szerint a tengerentúli csökkenő számok mindenféleképpen összeköthetők az urbanizációval, illetve a mezőgazdaság térhódításával. Az európai területeken főként a 2005-től tapasztalható kiemelkedő csökkenés, ami arra enged sejtetni, hogy csak most kezdi kifejteni hatását az intenzív mezőgazdaság, a fokozott vegyszerezés.

Kovács-Hostyánszki Anikó megjegyezte, bár a Science által hozott tanulmány nem taglalja a változások mértékét a különféle fajokra bontva, egyéb, közelmúltban megjelent áttekintő dolgozatok rámutatnak arra, hogy például a beporzók esetében szintén van egy igen jelentős csökkenés. Tehát míg általában a rovarok egyedszáma csökken, azon belül bizonyos csoportok különösen veszélyeztetettek lehetnek - tette hozzá. Európában például a vadméh- és a lepkefajok 9 százaléka veszélyeztetett, és további 30-40 százalékuk csökkenő populációs trendeket mutat. A rovarok egyedszámának a csökkenése azonban nemcsak az általuk nyújtott, például beporzás miatt lehet probléma, hanem ezek szolgálnak táplálékul nagyon sok más állatfajnak. Vagyis egy olyan biomassza, amelyre az egész ökoszisztéma támaszkodik - értett egyet a szakértő.

Az édesvízi rovarfajok némi növekedése hátterében elsősorban a mezőgazdasági termelésben alkalmazott nagyobb mennyiségű műtrágya használata állhat. Ez a talajból kimosódva ugyanis növeli a vizek szervesanyag-tartalmát, ami okozhatja egyes vízi szervezetek mennyiségének a növekedését is, mások azonban pusztulásnak indulhatnak, mert ez megváltoztatja az oxigén-, akár a fényviszonyokat is - tette hozzá a Ökológiai Kutatóközpont munkatársa.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?