Nincs megállás az európai báránypiacon: egekben a felvásárlói árak

Nincs megállás az európai báránypiacon: egekben a felvásárlói árak

agrarszektor.hu
Az elmúlt két hónap árait tekintve az európai bárányárak a legmagasabb szintre emelkedtek, a csökkent kínálati mennyiségek az EU-ban továbbra is hatással vannak a piac dinamikájára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vendéglátóipar szereplői számos európai országban az újbóli nyitásra készülnek, ami serkentette a bárányhús iránti keresletet, és az árak is emelkedtek - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az Egyesült Királyságbeli lecsökkent szállítási mennyiségek szintén hozzájárultak az EU-27 árainak szinten tartásához. 2020 első negyedévében az EU juhhús-behozatala az Egyesült Királyságból 12 336 tonnára esett vissza, 2019 első negyedévéhez képest ez 34 %-os csökkenést jelent. Ugyanebben az időszakban az EU másik fő beszállítójának, Új-Zélandnak a behozatala valamivel magasabb volt az előző évihez képest. De ez a kissé magasabb mennyiség nem volt elegendő ahhoz, hogy az megakadályozza az EU-27 összes behozatalának éves nettó 18,5 %-os csökkenését.

A nehézbárány-átlagár az EU-ban a 2020. május 24-ével záruló, 21. héten 576,4 EUR/100 kg-ra emelkedett. Ez az érték 1,4%-kal volt magasabb, mint az előző héten, és 7,5%-kal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában rögzített árat. Az árak jelentősen magasabbak voltak Írországban (+ 2,4 %) és Németországban (+ 2,4 %), valamint enyhén emelkedtek Franciaországban és Spanyolországban is.

Tekintettel arra, hogy a piaci árak eléggé erősek voltak, eddig nagyon kevés érdeklődés mutatkozott a magántárolási támogatási rendszer iránt, amelyet az Európai Bizottság a COVID-19 pandémiára adott válaszként nyitott meg. 2020. május 27-ig mindössze 125 tonna juhhúst tároltak be e rendszer keretében, a teljes mennyiséget is Spanyolországban.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?