Fordulat az európai báránypiacon: így változtak a felvásárlási árak az elmúlt napokban

Fordulat az európai báránypiacon: így változtak a felvásárlási árak az elmúlt napokban

agrarszektor.hu
Az európai bárányárak az erőteljesebb kereslet ellenére kis mértékben visszaestek az elmúlt héten. Ugyanakkor a COVID-19 világjárvány okozta piaci zavarok nincsenek túl nagy hatással az értékesítésre, ami csak kissé marad el a tavalyi év hasonló időszakához viszonyított szinttől. Ráadásul a piac várhatóan komoly támogatást fog kapni az elkövetkező hetekben, miután bejelentették a bárány magántárolási támogatási rendszerének megnyitását.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2020. április 23-án megindult Ramadán-időszak némi támogatást adhat a báránypiacnak, bár ez a hatás idén sokkal tompább lesz, mint általában, mivel a legtöbb európai országban továbbra is korlátozások vannak életben - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A piacok bárányhús készletei szintén viszonylag korlátozottak, melyhez hozzájárul, hogy az Egyesült Királyság − az EU-27 piacának legnagyobb beszállítója - arról számolt be, hogy idei évi bárányárak magasabbak, mint 2019 azonos időszakában voltak.

Az uniós nehézbárány-átlagár az április 19-ével záruló, 16. héten 561,97 EUR/100 kg volt, amely hetente 0,8 %-kal csökkent. Franciaország 10 eurós árnövekedést jelentett az előző héthez képest, az árak ott elérték a 630 EUR/100 kg értéket, illetőleg az Egyesült Királyságban is 1,1%-os növekedés volt tapasztalható, ahol 525,90 EUR/100 kg-os ár alakult ki. Ezzel szemben a spanyol árak 7,9%-kal voltak alacsonyabbak (531,82 EUR/100 kg) a korábbi héthez viszonyítva.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, az Európai Bizottság április 22-én bejelentette, hogy három év után először vezet be magántárolási támogatást, mellyel célja, hogy ez év nyarán mintegy 330 ezer tonna tejterméket és 61 ezer tonna húst vezessen ki átmenetileg a piacról, enyhítve ezáltal a koronavírus-járvány által okozott piaci zavarokat. A döntést a vaj, a sovány tejpor, a sajt, a marha-, valamint a juh- és kecskehús gyorsan csökkenő árainak eredményeként a Bizottság egy támogatási intézkedéscsomag részeként tette közzé. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?