Elárulta a szakember, mi a siker kulcsa a gépértékesítésben

Elárulta a szakember, mi a siker kulcsa a gépértékesítésben

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági gépek piacán is éreztette hatását idén a koronavírus-járvány és az azt követő korlátozások, két számjegyű mértékben estek az eladások, ráadásul az év második felében is nehéz lesz a működési környezet. Egyes beszállítók kapacitása jelentősen visszaeshet a második félévre, egyes európai gyártók ugyanis már most jelentős termelési korlátozásokról tájékoztatták a partnereiket. A megváltozott piaci környezetben azoknak a forgalmazóknak lesz előnyük, akik stabil gyártói bázissal rendelkeznek és kellő készlettel a megnövekedett igények kielégítésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Trendek a mezőgazdasági gépek piacán

A mezőgazdasági erőgépek piaca az első félévben közel 20 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest - tájékoztatta a Portfolio-t Laki Csaba, a DM-KER értékesítési igazgatója. Itt elsősorban azok a gyártók (és általuk a magyarországi forgalmazók) érintettek, melyek a vírus okozta válság centrumában helyezkednek el.

Az építőgépek piaca az első félévben kb. 15 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest, ezen belül az egyes szegmensek különböző mértékű csökkenést produkáltak. A legkevésbé a minikotrók piacát érintette a vírus okozta válság, addig a többi szegmens 15 százalék feletti piacvesztést volt kénytelen elszenvedni. A 20 tonna feletti tömegű nehézgépek piacán a visszaesés 20 százalék feletti volt. 

Az európai piacokon a fentieknél jóval nagyobb volt a visszaesés, volt olyan európai piac, ahol a visszaesés mértéke a 70 százalékot is meghaladta

 - mondta el a lap kérdésére Laki Csaba.

Mezőgazdasági gépek magyarországi értékesítése 2020 első félévében
A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ adatai alapján az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 93 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2020 első hat hónapjában, amely közel 1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. 
A gazdálkodók továbbra is új erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházás összértékének 58 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 18 százalékos arányt képviseltek. 
A 2020. január-júniusi időszakban az előző évinél 19 százalékkal kevesebb, 1316 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 31,1 milliárd forint értékben, a gabonakombájn-piac az egy évvel korábbi időszak szintjén alakult 2020 első hat hónapjában, az önjáró rakodók értékesítése 19 százalékkal csökkent idén júniusig a bázisidőszakhoz viszonyítva, ami 252 rakodógép eladását jelentette közel 5,1 milliárd forint értékben. A mezőgazdasági munkagéppiac hullámzó képet mutatott, a talajművelő gépek első félévi összértékesítése 15 százalékkal csökkent, a talajművelő gépeken belül 18-22 százalékkal esett vissza a szárzúzók, rézsűkaszák, a tárcsás talajmű-velők és a magágykészítők értékesítése, a hengerekből 7, a talajmarókból 33 százalékkal csökkent a kereslet. Ugyanakkor a talajlazítókból 34 százalékkal több talált gazdára. Az ekékből és a szántóföldi kultivátorokból a bázisidőszak szintjén alakult az értékesítés, tápanyag-kijuttató gépekből 18, vetőgépekből 16 százalékkal vásároltak kevesebbet a gazdálkodók. 
A vetőgépekből közel ugyanannyit vásároltak, mint egy éve, a növényvédő gépek iránti kereslet 10 százalékkal csökkent, az önjáró szántóföldi permetezőgépekből viszont több mint kétszer annyi talált vevőre idén júliusig. A szálastakarmány-betakarítók értékesítése 24 százalékkal csökkent, a rendkezelők piaca 32 százalékkal zsugorodott. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény 70 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítést. A mezőgazdasági célú szállító járművek eladása megtorpant, 14 százalékkal csökkent a kereslet 2020 első hat hónapjában. Az öntözőgépek eladása viszont nőtt, 2,1 milliárd forint értékben telepítettek lineár, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket. 
A végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gép- és eszközértékesítések 73 százalékát 2020 első félévében 10 cég bonyolította le. A három legnagyobb agrárgép-kereskedő az összes magyarországi mezőgépeladás közel 58 százalékát adta a vizsgált időszakban, ezzel a 2019. első féléves időszakhoz képest 4 száza-lékponttal nagyobb részesedésükkel uralják a piacot.

A DM-KER a piaci trendek ellenére növelte az árbevételét az első félévben, ami egyben a cég piaci részesedésének érzékelhető növekedését is jelenti, tette hozzá az értékesítési igazgató, aki azt is elmondta, hogy általánosságban az építő- és mezőgazdasági gép piacot a koronavírus által gerjesztett gazdasági változások érzékenyen érintik. Ezt a keresleti oldal jelenleg látható visszaesése (bizonytalanság, árfolyamok), valamint a kínálati oldal már most tapasztalható szállítási problémája (beszállítói láncok akadozása) egyaránt gerjeszti.

Forrás: DM-KER

Termelési korlátozások a beszállítóknál

A vírus okozta válság jelenlegi szakaszában már látható, hogy egyes beszállítók kapacitása jelentősen visszaesik a második félévre. Az európai gyártók, elsősorban olasz és német területen már most jelentős termelési korlátozásokról tájékoztatták a partnereiket. Ez részben az ellátási láncok bizonytalanságából, részben a járványhelyzet okozta korlátozások miatt alakulnak ki. Az előrejelzések alapján ezek, a járvány második hullámának végéig maradnak érvényben. A termelés felfutása a vírus lecsengése után is elhúzódhat a termelési láncok elhúzódó újraindítása miatt.

A DM-KER a Bobcat/Doosan vállalatcsoport egyik legerősebb európai partnere. Ez jó pozíciót jelent a gyártói oldalon felmerülő akadályok leküzdésében, emellett a DM-KER készletezési stratégiáját is kiemelten támogatja.

A Bobcat/Doosan csoport rendszeresen készít statisztikákat, felméréseket az európai illetve a hazai építőgép piacról. E kimutatás szerint Magyarországon általánosan a 2019. első félévéhez képest 2020. első félévében 22,6 százalékkal esett vissza a nagygépek forgalma, ezzel szemben a DM-KER ebben a helyzetben is tudta növelni forgalmát 42,9 százalékkal ugyanebben a kategóriában.

Elhalasztott beruházások, gyenge forint

Az ügyféloldalon a keresletet két tényező befolyásolja erőteljesen. Az egyik fontos tényező a bizonytalanság, amely a már betervezett beruházások elhalasztásában nyilvánul meg, akár nyert pályázat hosszabbításában, akár meg nem valósításában, ez az elmúlt hetekben jelentősen felerősödött és várhatóan a járványügyi intézkedések végéig fennmarad. A másik jelentős probléma az euró árfolyamának jelentős volatilitása, amely a már megrendelt, de még le nem szállított gépek sorsára is jelentősen kihat. A magas euró árfolyam az új beruházásokat, megrendeléseket is jelentősen visszaveti, ennek a volatilitásnak a hatása, a vírus okozta válság megszűnése után is tovább nehezítheti, lassíthatja a kilábalást. 

A DM-KER ügyfelei is azonnal reagáltak a megváltozott piaci körülményekre, beruházásaikat hosszabb távra tervezték elhalasztani, így sok esetben felmerült a gépbeszerzések bizonytalan időre való felfüggesztése. A DM-KER ebben a helyzetben elsősorban finanszírozási termékek kiajánlásával, illetve pályázati tanácsadással támogatja ügyfeleit, a vállalat célja, hogy az elhalasztott beruházásokat a korábban letárgyalt paraméterek mellett teljesítse.

Kilátások

Azoknak a forgalmazóknak lesz előnyük, akik stabil gyártói bázissal rendelkeznek és kellő készlettel a megnövekedett igények kielégítésére

 - mondta Laki Csaba.

A DM-KER arra számít, hogy a második félévben az elhalasztott beruházások megvalósulnak az állami és a jegybanki beruházásösztönzők megjelenése miatt. A pályázatok kiemelt jelentőségűek mindkét iparág tekintetében, ugyanakkor az egyes gyártók kapacitásai eltérő mértékben indultak be és nem lehet tudni, lesznek-e újabb leállások, ami megint azt erősíti, hogy az tud majd eladni, akinek megfelelő készletállománya és kellően diverzifikált gyártói háttere van, ez a tulajdonság elsősorban a piac vezető szereplőire, köztük a DM-KER-re is igaz.

Forrás: DM-KER

A tartósan velünk maradó trendek között Laki a digitalizációt, az online csatornák fokozott használatát emelte ki. A gép- és alkatrész-értékesítésben felerősödött az online információáramlás és forgalmazás szerepe. Az ügyfelekkel való személyes kontaktusok száma jelentősen lecsökkent a tavalyi évhez képest és valószínűleg a járványhelyzet elmúlásával sem áll vissza az eredeti állapotába. Ez nem csak az építőipari- és mezőgazdaságigép-gyártókra igaz, hanem az egész ipari gyártói szegmensre, például az autóiparra is.

A DM-KER folyamatos informatikai fejlesztésekkel jár piaci versenytársai előtt. Ennek eredményeképpen a járvány okozta megnövekedett ügyféligény nem érte váratlanul a vállalatot, ugyanakkor a vállalat menedzsmentje biztos abban, hogy sok kis versenytárs esetében lesz visszaesés, hiszen az ő üzleti modelljük elsősorban a direkt kapcsolatokra, a személyes üzletkötésre épül, és a digitalizációt csak elvétve használják. A digitális fejlesztések, online értékesítés platformjainak kialakítása nem kevés beruházást jelentenek egy cég számára, de pont a járvány okozta helyzet mutatta meg, hogy hosszú távon megéri ez a befektetés.

Piaci átrendeződés

A DM-KER értékesítési igazgatója szerint a gyártók és a forgalmazók sorrendje elsősorban az iparági középmezőnyben változhat, ott, ahol az egyes gyártók és forgalmazók jóval kevésbé tudnak reagálni a megváltozott piaci helyzetre. Ezt a gyártók oldaláról a beszállítói láncok szűk keresztmetszete korlátozza, míg a forgalmazókat az aktuális piaci kereslet és pénzügyi helyzetük befolyásolja a leghangsúlyosabban.

A magyarországi piaci szereplőket különböző mértékben érinti a most kialakuló válság, az alultőkésített kisvállalkozások várhatóan nem rendelkeznek megfelelő tartalékkal a krízis átvészelésére. Sajnos a magyarországi piaci szereplők nem mindig készítenek üzleti terveket, alternatívákat a válság lefolyásának kezelésére. Azok a cégek lesznek előnyben, akik tudatosan készülnek egy "újraosztott" piacra. Jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján várható egy komolyabb piaci átrendeződés (márkák és kereskedők újra osztása) amelyben a DM-KER célja a lehető legkedvezőbb pozíció elfoglalása, hogy a piaci növekedés üteme felett tudjon árbevételt és profitot realizálni.

Ez a válság is világosan megmutatja, hogy azok a cégek, melyek hosszútávú és átgondolt stratégiával rendelkeznek, tartós piaci előnyt tudnak kovácsolni a kialakult helyzetből. A DM-KER éves tervezési rutinjának része a vészhelyzeti forgatókönyv elkészítése, és bár a Covid-járványt a vállalat vezetése sem látta előre, de a tervezés során kidolgozott válságintézkedéseket sikerrel adoptálta.

Az építőipari gép- és mezőgazdasági gép gyártói iparág konszolidációjára számítanak a DM-KER-nél a közeljövőben, azok a gyártók, akiket mélyebben érintett a válság, komoly nehézségekkel küszködnek már most is, ez valószínűleg hatással lesz a márkák magyarországi forgalmazóira, ahol szintén történhetnek cégfelvásárlások. Tekintettel arra, hogy a DM-KER által forgalmazott márkák esetében a vállalat kiemelt partnernek számít, a cég piaci részesedésének a növekedésre számít a menedzsment, a vállalat folyamatosan figyelemmel kíséri a gépgyártói konszolidációt és az ebből adódó lehetőségekre azonnal reagálni fog,

ehhez jelentős előnyt biztosít a társaság tőzsdei jelenléte

- mondta el Laki Csaba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14