Súlyos munkaerő problémákkal küzd a lengyel bogyósgyümölcs-ágazat

Súlyos munkaerő problémákkal küzd a lengyel bogyósgyümölcs-ágazat

agrarszektor.hu
A magyar kertészeti ágazathoz hasonlóan a lengyel bogyósgyümölcs-ágazatnak is komoly munkaügyi kérdésekkel kell foglalkoznia, mivel az ukrán munkaerő jelenleg nem tud beutazni Lengyelországba. Néhány vállalatnak teljes mértékben le kellett állítania a termelését. Ugyanakkor az áfonya az időjárástól is szenvedett az idén, ami aszály és többszöri fagy formájában érte a gyümölcsösöket Lengyelországban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A küszöbön álló bogyósgyümölcs-idény kapcsán Lengyelország továbbra is foglalkozik a járványügyi korlátozásokkal - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Emilia Lewandowska, a Fruit-Group lengyel alma- és bogyósgyümölcs-exportőr iroda vezetője szerint súlyos következményekkel járhat a rendelkezésre álló munkaerőhiány a számukra. 

Nagy problémákra számítunk a munkaerőpiacon. Az ukrán idénymunkások jelenleg nem utazhatnak Lengyelországba, mivel a kormány körülbelül egy hónapig felfüggesztette a vízumkérelmi eljárásokat. Arra számítunk, hogy ez a kérdés lesz a legnagyobb kihívás a bogyós gyümölcsök szezonjának indulásakor. Néhány gépgyártónak be is kellett zárnia, mert hiányoznak alkatrészek, vagy a sérült alkatrészeket jelenleg nem tudják cserélni vagy megjavítani

 - mondta.

A Fruit-Group csak a közelmúltban építette ki a bogyósgyümölcs-üzletágat, ami kezdetben nagy kihívást jelentett számukra. Az iroda vezetője kiemelte, hogy elsősorban az alma exportjára koncentrálnak, de a bogyósgyümölcsökkel bővülnek. A szamóca szürete már elkezdődött ebben a szezonban, de mivel még csak a kezdeti időszakban vannak, a gyümölcsösökben egyelőre nincs szükségük sok munkavállalóra. Júniusban jelentősen többre lesz szükség, ami aggodalomra ad okot az utazási korlátozások miatt. A fekete áfonya június második hetében indul, és akkor még nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük. Régóta foglalkoznak az aszállyal, az első valamire való eső csak a múlt héten volt. Ugyanakkor áprilisban többszöri fagyot kellett elviselniük - jegyezte meg.

Lewandowska szerint a hiányzó ukrán munkaerő cseréje nem lesz könnyű. Hangsúlyozta, a gyümölcsösökben végzett munka meglehetősen nehéz, tehát nem mindenki lenne hajlandó rá. 

Hallottuk, hogy máshol, például az iparban eddig dolgozott munkavállalók alternatív munkalehetőséget találhatnak a friss termékek piacán. De nem tudom, hogy ezek a lehetőségek reálisak-e. Az egyik, amit a járványhelyzet bebizonyított, hogy mindig lesz kereslet a friss termékekre. A cégeknek új működési módot kellett megtalálniuk, amelynek eredményeként logisztikai problémák merültek fel. De most, hogy minden kissé rendeződött, a szállítás ismét lehetséges. Ki tudja, mit hoz a jövő, ám ez a világ egyik legbiztonságosabb iparága

 - foglalta össze.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?