Óriási felfedezés: ezek az állatok lehetnek a koronavírus elleni harc új csodafegyverei

Óriási felfedezés: ezek az állatok lehetnek a koronavírus elleni harc új csodafegyverei

agrarszektor.hu
Amerikai tudósok olyan antitesteket fedeztek fel az állatokban, amelyek segítségével gyógymódot akarnak kidolgozni az új típusú koronavírus okozta betegségre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Úgy tűnik, a lámák egyik alfaja, az alpaka segíthet a Covid-19 betegség elleni harcban. A texasi székhelyű McLellel Labor kutatói azon dolgoznak, hogy az alpakák által termelt parányi antitestekből a SARS-CoV-2 néven ismert új típusú koronavírus elleni gyógyszert dolgozzanak ki, írta meg az Infostart.

A betegséget túlélő és már immunis emberek immunrendszere kifejlesztette azokat az antitesteket, amelyek a vírus mára elhíresült legfőbb fegyverét, az s-fehérjét felismerik és hatástalanítják, ha újra támad. Aki viszont eddig még nem volt beteg, annak nincs antitestje, de a várható új terápia segíthet a megszerzésében.

A lándzsahegyre emlékeztető s-fehérje (amelynek nyomán koronavírusnak hívják a kórokozót) az, amivel a vírus a tüdőben, bélben és máshol található olyan sejtekre kapcsolódik, amelynek felületén megtalálható az ACE2-enzim. Ezek után hatol be a sejtbe, kezdi el sokszorosítani a magát és a fertőzött sejt segítségével tovább terjed.

A tevék családjába tartozó lámák és néhány más állat épp olyan apró antitesteket vagy más néven nanotesteket tudnak előállítani, amelyek semlegesítik az embert támadó koronavírust. Az erre épülő antitest-terápia kifejlesztésének első lépése, hogy mesterségesen, laborban előállított koronavírus s-proteint juttatnak az állatok testébe, amire szervezetük antitesteket termelő immunreakcióval válaszol. Ezeket kivonják és klónozzák, és ezekből készítenek majd olyan szert, amely lenyomja a fertőzést az emberekben. Az állatok nanotestjei körülbelül feleakkorák vagy kisebbek, mint az emberi antitestek, írta a Sciencefocus nevű portál. Méretük nyomán stabilabbak és szakértők szerint "kisebb helyekre is beférnek", mint a nagyobb antitestek.

Az alpakák már eddig is kedvelt hobbi- és haszonállatok voltak Magyarországon és a világon is, amelyeknek a népszerűsége most tovább nőhet. Aki szeretne belevágni az alpakatenyésztésbe, annak érdemes elolvasnia az Agrárszektor e témában megjelent írását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?