Makro adatok a gazda szemével: Baromfi feldolgozás 2020 - 2. rész

Makro adatok a gazda szemével: Baromfi feldolgozás 2020 - 2. rész

Takarék Agrár24
A 2020-as év egyik meghatározó tényezője a madárinfluenza hatása, ezért fontos megérteni hogy mi történik azután, hogy madárinfluenza vírus jelenlétét azonosítják egy baromfitartó telepen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mindenekelőtt a teljes állomány leölésre kerül, majd a telep 3 km-es sugarában védő-, 10 km-es sugarában pedig megfigyelési körzetet állapítanak meg a NÉBIH szakemberei. Mivel jár ez? Azzal, hogy ezekre a területekre, illetve ezekről a területekről korlátozott az élő baromfi be- és kiszállítása. Továbbá prevenciós céllal a környék baromfitartó gazdaságait felkeresik, s az állományokat leölik. Korábban említettük, hogy borítékolható volt, amennyiben Bács-Kiskun megyében felüti a fejét a vírus, akkor jelentős károkat szenved el a teljes magyar baromfiágazat. Ennek az oka, hogy rendkívül nagy a víziszárnyasok állománysűrűsége, egymást érik a kacsa- és libatelepek, melyek között lényegesen könnyebb a fertőződés. Így egy védőkörzetbe számos telep beleesik, ami akár nem fertőzött állomány kivágását is magával hozhatja. Tény, hogy állományi szinten több milliós kivágás elsősorban a vízi szárnyasoknál figyelhető meg, viszont az exportkorlátozások nem kizárólag a kacsára vagy a libára, hanem a baromfi termékekre is vonatkoznak, tehát a csirke- vagy pulykahús sem szállítható a korlátozás alá eső országokba. Ez pedig egy olyan exportorientált ágazatot, mint a baromfi, súlyosan tud érinteni. A jelenséget alábbi diagrammon bemutatjuk:

Forrás: KSH 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A diagrammon a baromfihús feldolgozó vállalkozások adott január-április közötti termelési érték változását látjuk. Az adatokban az inflációhatás kiszűrésre került, és a viszonyítási pont a 2010. év azonos hónapja. Az egyértelműen kijelenthető, hogy dinamikusan nőtt a termelés, gyakorlatilag 2011 óta nem volt olyan hónap a vizsgált időszakokban, ahol alacsonyabb termelési értéket mértünk volna (hangsúlyozandó, hogy inflációhatással szűrt adatokról beszélünk). 

Ez alapján a magyar baromfiipar erősen teljesített az elmúlt 10 évben, viszont az ábrán kiemelt időszakban megtört a lendület, mivel ekkor érezhettük ugyanis a madárinfluenza okozta károkat az ágazat teljesítményében. Fontos elmondani, hogy a mért adat a vállalkozások termelési értéke, azaz beletartozik azon termékek értéke is, melyet esetlegesen készletre gyártottak. Meg kell azonban jegyezni, hogy 2017-ben nem találkoztunk egy koronavírushoz hasonló kihívással. 

A termelési érték mellett érdemes áttekinteni az előzőekben kiemelt időszak baromfiexport teljesítményét is:

Forrás: KSH 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A felhasznált adatok infláció hatással szűrtek és ezen értékeket átváltottuk 2016. év eleji árfolyamra. Ugyanúgy az adott évek első négy hónapját vizsgáltuk, a bázis ebben az esetben a 2016. év azonos hónapja. 

Az első kiemelt adatpontunk 2017 februárja, mely az adott év baromfi export "mélypontja": 38 %-os visszaesést láttunk a teljes baromfiszektorra vonatkozóan. Erről a melypontról a 2018-as év egy markáns felemelkedést hoz, 2019-ben az alacsony árak miatt viszont már nem láthatunk nagyobb növekedést. 

Az utolsó adatpontunk 2020. áprilisára vonatkozik, ahol - 41 %-os visszaesést látunk az export teljesítményben, ami a csökkent mennyiség- és alacsonyabb ár eredménye. Sőt, az is vélelmezhető, hogy nem ez lesz 2020 mélypontja. A legutolsó jelentés szerint 06.04-én is került állomány leölésre azonosított madárinfluenza vírus miatt, s a 2017-es tapasztalatokból kiindulva Magyarország leghamarabb szeptember-októberben nyerheti el a teljes madárinfluenza mentes státuszt, amennyiben új védőkörzet nem kerül kijelölésre.

S hogyan teljesítettek ezalatt a vállalkozások? NAV adatok alapján számított egy vállalatra eső üzemi eredménykulcsot az oszlop diagramokon látjuk. Érdekes, hogy 2017-ben közel duplázódott az eredménytermelő képesség az előző évhez képest és 2018-ra sem tört meg ez a dinamika. Azonban a 2019-es évi túltermelés a víziszárnyas piacon, a beszakadt csirkemell árak miatt feltételezzük, hogy jóval alacsonyabb jövedelmezőség lesz majd kimutatható a 2019-es könyvekben, s a 2020-as év "plusz nullás" eredményeket hozhat a szektorban.

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02