Kihaltnak hitt lepkefaj támadhatott fel a szarvasmarhák jóvoltából

Kihaltnak hitt lepkefaj támadhatott fel a szarvasmarhák jóvoltából

Ismét észlelték a világszerte fenyegetett státuszú nagyfoltú hangyaboglárka (Maculinea arion) példányait Nagy-Britanniában. A lepkefajt utoljára 150 éve észlelték a szigetországban, és hivatalosan 1979 óta kihaltként tartják számon Angliában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy, a National Trust és a Natural England által indított, közös kezdeményezésnek köszönhetően célzott legeltetés indult az ország szarvasmarhatartók által hagyományosan kevésbé kedvelt lejtőin, írta meg a Farmers Guardian. Ezeken a helyeken Luing, Hereford és Longhorn fajtájú szarvasmarhákkal indult újra a legeltetés. Azáltal, hogy ezek a szarvasmarhafélék szabadon járhattak-kelhettek a nehéz terepen, ideális életfeltételeket teremtettek annak a vöröshangyának (Myrmica Sabuleti), ami elengedhetetlen fontosságú a lepke fennmaradása szempontjából.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A lejtők cserjéseinek ritkítása hozzájárult a vad kakukkfű és majoranna növekedéséhez, amelyre a nagyfoltú hangyaboglárka előszeretettel rakja a petéit. Ezek a növények mellesleg a lepke legfőbb táplálékául is szolgálnak.

David Simcox, rovartudós kutató és a közös területek kezeléséről szóló terv egyik kidolgozója elmondta, hogy a nagyfoltú hangyaboglárkák szaporodásához szükség van a hőségkedvelő Myrmica sabuleti hangyák erős jelenlétére, ugyanis ezek a rovarok kulcsszerepet játszanak a lepke életciklusában.

A legelésző tehenek ideális körülményeket teremtettek a hangyáknak azzal, hogy nem hagyták a füvet megnőni a lejtőkön, ami így átmelegítette a földfelszínt is, amire viszont az egyébként hidegvérű hangyáknak volt szükségük

- mondta David Simcox.

Richard Evans, a környékbeli vadőr elmondta, hogy a lepkék újbóli betelepítése nem lett volna lehetséges a környezetvédők és a helyi gazdák együttműködése nélkül. A szakember elmondta, hogy az újbóli elterjesztés legnagyobb előnye az a tudat, hogy a különféle területeken dolgozó emberek közös erőfeszítéseinek hála nemcsak, hogy sikerült megállítani az egyes fenyegetett fajok állományának csökkenését, de visszájára is tudták fordítani ezt a tendenciát. Az élőhely-restaurációk célja ezt követően további rovarok, madarak és denevérek egyedszámának növelése lesz.

A nagyfoltú hangyaboglárkát Nagy-Britanniában 1979 után csak nagy nehézségek árán, Svédországból hozott példányokkal sikerült újratelepíteni, de a lepke egyedszáma mind a mai napig meglehetősen alacsonynak volt mondható. A lepke Magyarországon is védett, mérsékelten fenyegetett besorolású, az egyes példányok eszmei értéke 50 ezer forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?