Óriási baromfirekord születhet Kínában: ez a helyi sertésfogyasztást is romba dönheti

Óriási baromfirekord születhet Kínában: ez a helyi sertésfogyasztást is romba dönheti

agrarszektor.hu
Ugrásszerű növekedést mutat Kína baromfitermelése, ezzel egyidőben pedig csökkent az igény a behozatal és a sertéshús iránt. A szakértők szerint a kínai baromfitenyésztők a koronavírus miatti keresletcsökkenés ellenére is felpörgették a bővítési terveiket, hogy csökkentsék az ország húsimportját, ugyanis a hatóságok kétségeket fogalmaztak meg a külföldről származó húsok biztonságosságát illetően.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kína baromfihús-termelése rekordot fog dönteni 2020-ban. A világ második legnagyob baromfitermelő országa az előrejelzések szerint 14,85 millió tonnányi csirkehúst fog előállítani, írta a The Pig Site a Reuters értesüléseire hivatkozva. 2019-ben ez a mennyiség 13,75 millió tonna volt, és már az is egy 18%-os növekedés eredménye volt az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A kapacitásbővítés jelentősen megnöveli a keresletet a főbb szemestakarmányok, így a kukorica és a szójabab iránt, ezzel egyidőben pedig lenyomja a baromfiárakat.

Emellett az importált fagyasztott húsok iránti kereslet is csökkenhet. Ennek az lehet az oka, hogy miután a múlt héten egy Brazíliából behozott csirkeszárny-szállítmányban koronavírust mutattak ki, megrendült a fogyasztói bizalom az importált hústermékekben. Pan Csencsün, a Rabobank elemzője elmondta, hogy a baromfiárak jelenleg nagyon alacsonyak, de ennek nem csak a gyenge keresletnek, de a bőséges kínálatnak is köszönhető.

Kínában mintegy 9,3 millárd csirkét vágtak le 2019-ben, ebből 4,4 milliárd fehértollú brojlercsirke volt, amelynek az elsődleges felvásárlói a gyorsétteremláncok. Az ágazat vezető vállalatai már elkezdték növelni a kapacitásukat, hogy teljesítsék a Peking által kitűzött célt az integráltabb élelmiszertermelést illetően. A vállalatok közül néhányan felpörgették ezeket a fejlesztéseket, miután az elmúlt évben a baromfiágazat kiemelkedően teljesített, a sertéságazat pedig - a koronavírus- és az afrikai sertéspestis-járvány következtében - meglehetősen bezuhant.

A nagy bővítések és beruházások a baromfiágazatban azonban, lehet, nem a megfelelő időben indultak, hiszen a koronavírus eléggé visszavágta a kerestletet. A sertésnél olcsóbb csirkehús jó részét az iskolai menzákon használják fel, amelyek az idei év nagy részében zárva voltak. A baromfihús másik nagy felvevői a gyorsétteremláncok, amelyek az újranyitás után szintén jócskán lecsökkent keresletről számoltak be. Ha pedig a tervezett nagy beruházások megvalósulnak, az új extra kapacitás szintén lefelé húzhatja majd a baromfiárakat, vélik a szakértők.

Noha Kína sertéságazata a becsléseknél gyorsabban kezdett el talpra állni, a szakemberek azt jósolják, hogy a következő idők magasabb sertésárai és a baromfi termékek olcsósága és elérhetősége azt fogja eredményezni, hogy az emberek étrendjében mind több és több csirkehús fog szerepelni. Ez a változás pedig akár tartós is lehet, vélte Pan Csencsün.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?